Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) urmează să facă publice datele firmelor care au rămas restante către stat și nu și-au achitat toate taxele și impozitele.
„Lista ruşinii” este reglementată de Ordinului Ministerului Finanţelor Publice nr. 558/2016 privind Procedura de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii.
Mai multe firme nu și-au plătit obligațiile la stat
Pe lista ce urmează să fie publicată de ANAF vor apărea firmele care nu și-au plătit obligațiile către stat în perioada octombrie-decembrie 2022. De asemenea, vor fi cuprinse doar acele firme care au datorii mai mari de 100.000 de lei.
Lista debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante este reglementată de Ordinului Ministerului Finanţelor Publice (MFP) nr. 558/2016 și prevede mai exact că obligațiile fiscale trebuiau plătite înainte ca perioada prevăzută să expire. Aceste liste sunt publicate în fiecare trimestru.
Pentru publicarea obligaţiilor fiscale restante, nu au fost avute în vedere sumele de rambursat/de restituit, întrucât art. 162 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, nu prevede acest aspect, se arată pe site-ul instituției.
Ce firme vor apărea pe „lista rușinii”
În perioada ce urmează, ANAF va publica numele firmelor care au acumulat datorii în valoare de:
- 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
- 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
- 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere.
Ulterior, după ce firmele își achită datoriile, ANAF va efectua modificări pentru fiecare firmă în parte, în sensul eliminării din liste, în termen de 15 zile de la plată, potrivit antena3.ro.
Pentru a nu ajunge în astfel de situații se recomandă monitorizarea periodică a datoriilor fiscale înregistrate de către clienții către care se vinde cu plata la termen. Mai mult, pentru clarificarea detaliilor restanțelor către autoritățile statului, se recomandă analiza certificatului fiscal actualizat la zi, în care se pot observa toate drepturile și obligațiile fiscale ale companiei respective, situația la zi a măsurilor asiguratorii luate de către statul român, precum și posibilele soluții negociate împreună cu reprezentanții ANAF cu privire la plata restanțelor fiscale.