De acum încolo, pentru a îi identifica pe cei care au venituri nedeclarate precum cele obținute din chirii, ANAF-ul va apela la ajutorul…vecinilor. Recent, instituția a început verificarea veniturilor persoanelor fizice, iar acolo unde inspectorii ANAF intuiesc că sunt niște nereguli, controalele vor fi mult mai drastice.
Potrivit România TV, cetățenii ale căror venituri reale sunt mai mari decât cele declarate la ANAF, trebuie să justifice aceste discrepanțe, lucru care pe unii îi poate pune în dificultate.
Cu alte cuvinte, dacă fiscul deține informații cum că anumite persoane sfidează instituția, pentru aflarea situației reale nspectorii pot cere informaţii de la terţi, atât din ţară, cât şi din străinătate. Ulterior, inspectorii compară veniturile estimate în cadrul analizei de risc şi veniturile declarate de persoana fizică sau de plătitori, pentru aceeaşi perioadă impozabilă.
Dacă între aceste categorii este o diferenţă de mai mare de 10% din veniturile declarate, dar nu mai puţin de 50.000 lei, diferenţa se consideră a fi una semnificativă. Apoi, inspectorul îi cere contribuabilului să prezinte în termen de 60 de zile de la comunicarea avizului de verificare, documente justificative.