"Guvernul nu trebuie să facă nimic. ANAF trebuie să aplice legea, pentru că legea e una pentru toţi şi, din punct de vedere politic, preşedintele nu trebuie tratat ca o persoană aparte care să beneficieze de derogări de la lege. Eu aş prefera ca ANAF să funcţioneze normal, fără ca să fie nevoie să îi tragem noi de mâneca. Cred că face ANAF, nu cred că are nevoie de un impuls de la noi", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la România TV.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, joi, că Ionuţ Mişa, şeful ANAF şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, ar trebui să fie preocupaţi să recupereze prejudiciile de la toată lumea, inclusiv paguba de sute de mii de euro făcută de preşedintele Klaus Iohannis prin "case obţinute prin fals".

Întrebat, joi la Parlament, dacă are dovezi cu care să demonstreze existenţa statului paralel, preşedintele PSD, Liviu Dragnea a răspuns: "O să vă aduc dovezile când va plăti sute de mii de euro statul român. Dacă Teodorovici şi Mişa au de când să recupereze banii de la preşedintele Iohannis. Dacă nu mai sunt bani şi nu mai au loc în cuferele de la trezorerie, atunci facem o amnistie fiscală. E făcută şi plângere penală împotriva domnului Iohannis. Acolo discutăm de nişte case obţinute prin fals şi sute de mii de euro care trebuie daţi la statul român."

La scurt timp, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – ANAF – va recupera, inclusiv prin executare silită dacă va fi cazul, prejudiciile create de familia preşedintelui Klaus Iohannis. Acesta a precizat şi că familia Iohannis trebuie să plătească 1,2 milioane de lei, pentru prejudicii aduse statului din încasarea unor chirii din imobilul de pe str. Nicolae Bălcescu, din Sibiu, pierdut definitiv în instanţă.

„Ar fi corect, legal şi moral să facă plata acelei sume imediat către statul român. Deci din familia Iohannis 1.278.856 de lei, plus cealaltă parte implicată, restul de 1.300.000 de lei, ambele părţi trebuie să plătească către statul român această sumă, pentru ca ea oricum se va plăti”, spune Teodorovici.

În 22 februarie 2017, magistraţii Curtii de Apel Piteşti au luat o decizie definitivă în acest caz. Ca reacţie, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Mădălina Dobrovolschi, a declarat: „Preşedintele Klaus Iohannis respectă deciziile instanţelor de judecată. Preşedintele României a luat act de hotărârea civilă a Curţii de Apel Piteşti. Presedintele s-a conformat deciziei instanţei încă din noiembrie 2015, cand a fost pronunţată decizia irevocabilă de către Curtea de Apel Braşov”.