Teroarea Fiscului asupra românilor. ANAF nu te lasă să trăiești nici dacă plătești

Teroarea Fiscului asupra românilor. ANAF nu te lasă să trăiești nici dacă plătești

ANAF a devenit inamicul public numărul unu al contribuabilului. Asta deoarece Fiscul îi consideră pe toți cetățenii evazioniști, încalcă Codul de procedură fi scală, blochează conturile de-a valma, le deblochează doar după ce cetățeanul, la fel ca în justiție, își dovedește nevinovăția. Sistemul informatic, care funcționează cu sincope, creează alte probleme, însă doar în detrimentul cetățeanului, nu al instituției.

ANAF a blocat conturile a milioane de români în cursul anului trecut și acum începe un nou sezon de blocare a conturilor. O bancă a anunțat zilele trecute că Fiscul a dispus blocarea unei treimi din conturile deschise la acea bancă.

Promisiuni înșelătoare

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici anunța, în ianuarie acest an, după ce a instalato pe Mihaela Triculescu la conducerea Fiscului, că instituția se va reforma din temelii și că, printre altele, nu va mai pune popriri și că va șterge „lista rușinii” pentru persoanele fizice. Chemată recent în Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Senat să dea socoteală pentru blocarea conturilor fără înștiințarea prealabilă a contribuabilului, șefa ANAF a explicat cum vede rezolvarea situației. „Acum este în vigoare un ordin prin care persoanele fizice care au o datorie mai mică decât 100 de lei nu mai pot fi poprite. Procedura era mai greoaie pentru ridicarea popririlor. Am dat o circulară prin care zilnic un inspector merge la bănci pentru a rezolva această problemă şi a se ridica propririle în acea zi. Nu mai există acum o perioadă mai mare de 3-4 zile după ce s-a achitat debitul ca să se poată ridica poprirea de la bancă”, a declarat Triculescu în fața comisiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Calvarul ridicării popririi

Mii de români au trecut prin coșmarul popririi unui cont. În primul rând, când au vrut să ridice bani de la bancomat sau când au vrut să facă o plată online au constatat că nu pot face asta. Prima spaimă a fost gândul că li s-au furat banii din cont, deoarece nu au primit nicio înștiințare că ar fi datori, că li s-a comunicat asta și ei nu au vrut să plătească. Intră la bancă și cer lămuriri. Dacă operatoarea băncii este suficient de amabilă, dă clientului toate detaliile legate de blocarea contului. Dacă nu, nu-i rămâne altceva de făcut decât să facă pe detectivul. Dacă are conturi la mai multe bănci, află că toate au fost blocate. Uneori pentru o sumă derizorie, de 70 de lei de exemplu.

După ce, printr-o metodă sau alta, află că ANAF i-a pus poprire pe cont, merge și plătește. Dacă nu are bani cash se împrumută deoarece are conturile blocate. După ce primește hârtia că a plătit, colindă pe la toate băncile să arate dovada. Pentru că, oricât a investit statul în sistemul informatic al fiscului, acesta este compatibil cu băncile doar când ia bani, nu când trebuie să rezolve problema contribuabilului.

Dreptatea umblă cu capul spart

Avocatul Gheorghe Piperea a povestit că și el a trecut prin acest coșmar, că o amendă de 100 de lei s-a transformat în una de 400 de lei și că, și din acest motiv, încearcă să-i determine pe legiuitori să schimbe legea. Piperea spune că există nenumărate cazuri când se plătesc amenzile, însă acest lucru nu este introdus în sistemul informatic. „Omul plătește și stă liniștit până se trezește cu contul blocat. Apoi, trebuie să demonstreze el că a plătit, să caute chitanțele, să meargă în instanță. Un calvar. Mai mult, se întâmplă ca judecătorii să meargă pe prezumția că Fiscul are întodeauna dreptate. Și omul pierde. Cu chitanța în mână”, a spus avocatul pentru EVZ.

Acesta a mai spus că în relația ANAF-bănci se încalcă Codul de procedură fiscal. „Băncile sunt obligate, contra voinței lor, să dea date confidențiale despre clienți, prin urmare încalcă Codul de procedură fiscal. Nu fac gălăgie deoarece nu vor să se pună rău cu statul. În concluzie, fiscul ne consideră pe toți evazioniști, mai puțin pe cei mari. Acolo se vorbește de optimizare fiscală”, a spus Piperea.

FOTO: Mihaela Triculescu, tânăra șefă a Fiscului, a impus numai servicii pe calculator

Cinismul ANAF

Începând din acest an, Declarația unică se depune doar online pe Spaţiul Public Virtual al ANAF. Toate persoanele fizice care obţin venituri extrasalariale, al căror cuantum anual depăşeşte echivalentul a 12 salarii minime brute pe economie sunt obligate să depună declarația. Printre acestea se găsesc și persoane care nu au calculator, acces la internet, prin urmare sunt în imposibilitatea de a face acest lucru. Fiscul condus de Mihaela Triculescu a găsit o soluție inedită, inspirat probabil dintr-un banc: Vrei să scapi de dependența de internet? Te ajutăm noi cu această carte disponibilă acum și pe www…

EVZ a făcut o adresă către ANAF în 12 martie. Am solicitat să ne explice cum vor rezolva problema depunerii declarației de către cei care nu au internet și nu știu să-l folosească. Ieri, cu o zi înainte de a expira termenul legal de răspuns, ANAF a venit cu o explicație: „Pentru înscrierea în Spațiul Privat Virtual, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a implementat în toate unităţile fiscale teritoriale conceptul de „auto-servire”. Acest concept constă în punerea la dispoziţia contribuabililor a unor calculatoare conectate la Internet, calculatoare ce pot fi utilizate de contribuabili sub îndrumarea funcţionarilor din cadrul unităţilor fiscale. Scopul implementării acestui concept de „auto-servire” este acela de a facilita utilizarea serviciilor electronice puse la dispoziţia contribuabililor pentru persoane care nu deţin un calculator personal, nu au conexiune la internet sau nu au cunoştinţele necesare în mediul on-line. Lista cu adresele exacte unde sunt instalate aceste calculatoare este actualizată continuu şi poate fi accesată pe siteul www.anaf.ro în secţiunea „Servicii oferite de ANAF”.