ANAF taxează tot. Cum se pregătește Fiscul să amendeze proprietarii și chiriașii

Nimic nu scapă de Ordonanța creșterilor de taxe. În ciuda promisiunilor că impozitele nu vor fi crescute, Executivul a decis să scoată bani și din piatră seacă. Iar proprietarii și chiriașii sunt o bună sursă de bani pentru buget.

Ȋnregistrarea unui contract de ȋnchiriere la ANAF, pentru un imobil, devine obligatorie începând cu 1 ianuarie 2023 prin Ordonanța creșterilor de taxe (OG 16/2022). S-a introdus obligația prin care contractele de închiriere vor trebui înregistrate la ANAF de la 1 ianuarie 2023. Asta în maxim 30 de zile. Ordinul de punere în aplicare a fost publicat în Monitorul Oficial.

Mai mult, proprietarii nu vor putea trage la răspundere chiriașii pentru diferitele stricăciuni pe care le-ar provoca în imobilul închiriat în lipsa existenței unui contract înregistrat la ANAF.

În cazul contractelor de închiriere aflate în derulare la data de 1 ianuarie 2023, înregistrarea și a modificările survenite între timp se efectuează în termen de cel mult 90 de zile. Conform ordonanței creșterilor de taxe, venitul impozabil este stabilit la nivelul venitului brut. Practic, s-a eliminat cota forfetară de 40% și impozitul va fi calculat la venitul brut.

Impozit mai mare

Conform OG 16/2022 de la 1 ianuarie se elimină cota forfetară de 40% și impozitul va fi astfel calculat direct la venitul brut. Acest lucru înseamnă mai simplu că în loc de 6% se va plăti 10% din venitul din chirii, potrivit CECCAR.

Acest lucru însemna o majorare a valorii impozitului cu aproximativ 67%. Excepție de la această regulă vor face sumele obținute din arendă sau din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală.

Să nu uităm de contribuția la sănătate (CASS)

Persoanele care obțin venituri din chirii în anumite condiții datorează și această contribuție, calculată în procentul de 10% asupra:

  • nivelului a șase salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor anuale din chirii cuprinse între șase și 12 salarii minime brute pe ţară (18.000 lei și 36.000 lei; 3.000 lei este nivelul salariului minim în anul 2023);
  • nivelului de 12 salarii minime brute pe ţară – în cazul veniturilor anuale din chirii cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe ţară (36.000 lei și 72.000 lei);
  • nivelului de 24 salarii minime brute pe ţară – în cazul veniturilor anuale din chirii de peste 24 salarii minime brute pe ţară (peste 72.000 lei);