Operatorii platformelor digitale prin intermediul cărora își vând serviciile meșterii, bonele sau menajerele, vor trebui să dea informații despre activitarea acestora la ANAF. Măsura are drept scop combaterea evaziunii fiscale și transpune în legislația românească o directivă europeană. Prima raportare către ANAF se va face în ianuarie 2024, pentru activitatea desfășurată în 2023.
Activitatea persoanelor care își vând serviciile prin intermediul platformelor digitale (site-uri sau aplicații mobile) va fi raportată anual către ANAF. Măsura este prevăzută într-un act normativ adoptat de curând. Astfel, operatorii acestor platforme care se ocupă de intermedierea între prestatorii de servicii - meșteri, bone sau menajere - și clienții lor, vor trebui să transmită informații către Fisc. Măsura este menită să ajute ANAF să-i identifice mai ușor pe cei care obțin câștiguri din prestări servicii fără să le declare.
Actul normativ adoptat de guvern la care facem vorbire este OG 16/2023 care a transpus în legislația noastră Directiva europeană DAC7. Raportarea anuală va viza nu doar activitățile derulate de firme, ci și pe cele ale persoanelor fizice. Prima raportare se va face în luna ianuarie 2024 și va avea în vedere activitatea desfățurată pe parcursul anului 2023.
Concret, informațiile despre activitatea derulată de comercianți și prestatorii de servicii care își promovează ofertele prin intermediul platformelor digitale vor ajunge la Fisc indiferent dacă aceștia vor sau nu.
Ce înseamnă serviciu personal
Ordonanța definește serviciul personal prestat, care va trebui raportat celor de la ANAF, drept „un serviciu care implică o muncă pe bază de intervale de timp sau sarcini, prestată de una sau mai multe persoane care acționează fie independent, fie în numele unei Entități, și realizată la cererea unui utilizator, fie online, fie în mod fizic, offline, după ce a fost facilitată prin intermediul unei Platforme”.
Această definiție se referă, de principiu, la orice persoană fizică care apelează la o platformă digitală pentru a-și vinde serviciile către clienți. În această categorie intră meșterii care se ocupă de instalări de aparate electrocasnice, instalații sanitare, montaj de mobilă etc., menajerele, bonele, profesorii care acordă meditații private, frizerii etc.
Dat fiind această obigație a operatorilor de platforme digitale care se ocupă de intermedierea prestărilor de servicii, toți prestatorii, persoane fizice sau juridice trebuie să se asigure că își îndeplinesc corect obligațiile fiscale ce le revin.
În caz contrar, reprezentanții ANAF vor putea identifica cu ușurință prestatorii care evită, parțial sau integral, declararea veniturilor și plata impozitelor aferente, conform avocatnet.ro.