ANAF pierde pe bandă rulantă contestațiile contribuabililor

Justiție. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Contribuabilii din Români câștigă, pe bandă rulantă, procesele cu ANAF. Potrivit datelor recente, una din trei sancțiuni impuse de ANAF și contestate a fost câștigată în instanță de români.

ANAF pierde numeroase procese în fața contribuabililor. Cele mai recente date arată că una din trei sancțiuni impuse de Fisc, contestate ulterior în instanță, a fost câștigată de contribuabili.

ANAF, procese pierdute în instanță

Pe parcursul anului trecut, au fost depuse contestații de aproape 10 miliarde de lei, în urma controalelor inspectorilor ANAF. Conform datelor,  una din trei a avut câștig de cauză în instanță.

Astfel, în urma numeroaselor procese, judecătorii au arătat că reprezentanții Fiscului au aplicat nefondat sancțiuni de peste 600 de milioane de lei.

ANAF. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Contestații pe bandă rulantă

Anul trecut, 30% dintre contestațiile împotriva deciziilor luate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Autoritatea Vamală au fost câștigate în instanță. Acestea au cumulat o valoare totală de aproximativ 600 de milioane de lei. Reprezentanții mediului de afaceri susțin că legea ar fi de vină pentru aceste situații, însă și modul de acțiune al unor inspectori fiscali.

Nemulțumiți de sancțiunile primite, numeroși agenți economici nu ezită să se adreseze instanțelor de judecată. Din totalul contestațiilor împotriva deciziilor ANAF, depuse în anul 2023 pe rolul instanțelor, 30% au fost câștigate de contribuabili.

„Suntem convinși că nici organul de control nu este susținut în ceea ce înseamă decizia pe care o ia. Deși știe că pierde procesul, că este la limita deciziei pe care trebuie să o ia, preferă să ia o decizie ca asta, astfel încât contribuabilii să dea în judecată și să conteste acea decizie.”, a precizat Sterică Fudulea, reprezentant al Consiliului IMM-urilor.

Sondaj. Jumătate dintre antreprenori, nemulțumiți de platforma e-factura. Sursa foto: Arhiva EVZ

ANAF, mii de procese pierdute

Încă de anul trecut, Guvernul a impus autorităților din acest sector să efectueze o colectare transparentă. În luna ianuarie, ANAF a colectat 37 de miliarde de lei, iar în februarie 30 de miliarde de lei. Economiștii susțin că de vină pentru aceste situații ar fi și problemele legate de digitalizare.

Pe lângă e-Factura, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) continuă implementarea măsurilor de digitalizare a activității instituției prin programul e-Sigiliu, care va permite monitorizarea transporturilor suspectate de evaziune fiscală.