Incendiu la arhiva ANAF. Documentele despre contribuabili s-au făcut scrum

Pompieri. Sursa foto. arhiva EVZ

Dolj. Incendiu la sediul ANAF din orașul Filiași, județul Dolj. Conform primelor informații focul ar fi pornit de la un scurt circuit. Flăcările s-au extins la mai multe încăperi din sediul instituției între care și arhiva.

 

Arhiva Fiscului s-a făcut scrum

Arhiva ANAF s-a pierdut

Din primele informații furnizate de autorități, toate documentele din arhivă, despre contribuabili s-au pierdut. Incendiul a cuprins mai multe birouri și a distrus calculatoarele lucrătorilor ANAF din Filiași.

Focul a izbucnit duminică seara, cel mai probabil de la un scurtcircuit electric. Având în vedere că era o zi de weekend, nimeni nu se afla în instituție ca să dea alarma. Din fericire, având în vedere că nimeni nu se afla în clădire, nu au fost înregistrate victime în acest incendiu.

Poziția oficială a autorităților

Pompierii au intervenit cu o autospecială cu apă și spumă ca să stingă focul izbucnit în încăperea ANAF în care era adăpostită arhiva. Au ars nu doar dosarele cu documente, ci și mobilierul, precum și computerele.

„În jurul orei 23.00, s-a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru lichidarea unui incendiu izbucnit, într-o încăpere la materiale de papetărie, incendiul a fost lichidat în limitele găsite. Cauza probabilă de producere a incendiului fiind scurtcircuit electric”, au transmis reprezentanții ISU Dolj.

Autoritățile au demarat o anchetă în acest caz pentru a stabili împrejurările în care s-a declanșat acest incendiu.

ANAF. Sursa foto: Facebook/ Agenția Națională de Administrare Fiscală

ANAF pregătește amnistia fiscală

Ministerul Finanțelor a promovat un act normativ care acordă o amnistie fiscală contribuabililor care își achită datoriile până în luna noiembrie. Măsura ANAF vizează mai multe categorii de contribuabili cu debite restante înregistrate până la data de 31 august 2024.

Guvernul a aprobat anularea accesoriilor - însemnând dobânzi, penalităţi de întârziere şi penalităţi de nedeclarare - sub condiţia achitării debitelor restante până la 25 noiembrie 2024.

Din statisticile date publicității de ANAF rezultă că ar exista în jur de 330.000 contribuabili persoane juridice și aproximativ 800.000 persoane fizice. De pe urma aplicării măsurii se estimează că se vor recupera în jur de 70 de miliarde de lei.