ANAF condiționează tranzacțiile imobiliare de plata taxelor la stat. Reacția experților contabili

Imobiliare.Sursa foto: Dreamstime.com

București. ANAF propune o nouă măsură menită să atragă mai mulți bani la bugetul de stat. Orice tranzacție imobiliară va putea fi realizată doar cu aprobarea Fiscului, dacă sunt achitate datoriile la stat. O măsură similară este aplicată în cazul taxelor și impozitelor locale.

Propunerea nu este agreată de experții contabili care avertizează că va da naștere la tot felul de probleme. Aceștia spun că asemenea condiționări nu există în Europa.

Experții contabili despre propunerea ANAF

Deficitul bugetar al României este la cote foarte ridicate, iar statul caută soluții pentru a recupera bani la buget. În acest sens, Ministerul Finanțelor propune ca toate tranzacțiile imobiliare să se facă doar cu avizul ANAF. Astfel, pentru a putea vinde sau dona proprietăți, vânzătorii trebuie să prezinte certificate de atestare fiscală.

În cazul în care există datorii tranzacția se va putea face doar cu acordul ANAF, cu condiția achitării datoriilor de către proprietar. Documentul va conține inclusiv contul în care vor fi virați banii.

Măsura propusă de ANAF nu este văzută cu ochi buni de specialiști. Aceștia arată că un astfel de sistem nu mai funcționează în Europa. În plus, există o serie de situații litigioase, între stat și anumiți proprietari. Or, aceștia ar trebui să aștepte cu tranzacțiile până la încheierea proceselor, care se pot întinde pe mai mulți ani.

„Am făcut un studiu și nu am găsit nicăieri în Europa acest sistem. Poate există, nu știu, dar din ce am făcut noi research-ul, nu am identificat o jurisdicție unde să fie condiționarea aceasta”, a declarat Robert Șova, vicepreședintele Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR).

Obiecțiile experților contabili

Experții atrag atenția asupra situațiilor litigioase legate de contestarea datoriilor către ANAF. Astfel, anumite persoane fizice sau juridice pot fi în proces cu statul, tocmai pentru datoriile înregistrate. Într-un astfel de caz, ele nu vor primi certificatul ANAF decât la finalul dosarului din instanță. Caz în care vor fi obligate să-și amâne vânzarea proprietăților.

„Păi și ce fac? Nu mai pot să-mi vând un bun până nu se termină procesul? Ok, eu apar acolo cu datorie, da, sau am o problemă pur și simplu economică. Sunt niște măsuri care cred că se duc mai departe decât ar fi necesar și n-o să rezolve problemele”, susține Șova.

Ministerul Finanțelor pregătește un proiect de act normativ care va modifica Codul de procedură fiscală. Noile reglementări propun să atragă mai multe fonduri la bugetul de stat. Pentru aceasta, se propune să persoanele care vând și cumpără proprietăți imobiliare vor trebui să obțină de la ANAF un certificat de atestare fiscală.

Dacă documentul, emis pe numele proprietarului, conține datorii, înstrăinarea bunului se vaface doar cu acordul organului fiscal central cu plata obligațiilor datorate. Notarul verifică, înainte de autentificarea actului de vânzare, existența dovezii plății datoriilor în contul indicat, până la concurența prețului de înstrăinare sau a obligațiilor fiscale/bugetare restante cuprinse în certificatul de atestare fiscală, după caz.

ANAF. Sursa foto: Facebook/ Agenția Națională de Administrare Fiscală

Certificatul ANAF se eliberează și pentru cumpărător

În cazul în care cumpărătorul înregistrează datorii restante, în certificatul de atestare fiscală, notarul trebuie să înștiințeze ANAF cu privire la tranzacție. Va fi comunicată inclusiv o copie a titlului de proprietate încheiat. Astfel, Fiscul va putea pune sechestru pe bunul achiziționat, în cazul în care nu-i sunt achitate obligațiile fiscale/bugetare restante.

Același regim este aplicat și pentru cei ce încheie acte de donație. Trasferul dreptului de proprietate se realizează cu condiția ca donatorul să nu înregistreze obligații fiscale/bugetare restante.

Ministerul Finanțelor motivează măsura prin faptul că statul dorește să-și recupereze creanțele bugetare prin aceste condiționări. Prin noua prevedere legală, susține ANAF, nu se are în vedere blocarea realizarii tranzacției, ci doar asigurarea că statul își va recupera sumele datorate ca orice alt creditor privat.