Evenimentul Zilei > Actualitate > ANAF a pus sechestru pe activele Rompetrol Rafinare. Cauza este neplata datoriei de 570 de milioane de euro către bugetul de stat
ANAF a pus sechestru pe activele Rompetrol Rafinare. Cauza este neplata datoriei de 570 de milioane de euro către bugetul de stat

ANAF a pus sechestru pe activele Rompetrol Rafinare. Cauza este neplata datoriei de 570 de milioane de euro către bugetul de stat

ACTUALIZAT. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a decis să pună sechestru pe activele Rompetrol Rafinare. Este vorba despre câteva terenuri şi instalaţii. Reprezentanții Rompetrol spun că acţiunea ANAF nu afectează operaţiunile Rompetrol Rafinare, însă creează un prejudiciu de imagine pentru întreaga companie.

"Grupul Rompetrol a luat act cu surprindere, în data de 10 septembrie, de decizia emisă de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) prin care s-a instituit sechestru asigurator asupra unor terenuri şi instalaţii ale Rompetrol Rafinare precum şi asupra participaţiilor în filialele sale", se anunţă într-un comunicat al grupului Rompetrol în care se anunţă decizia Fiscului.

Grupul Rompetrol a fost preluat de compania KazMunaiGaz acum trei ani. Rompetrol are o datorie la bugetul statului român de aproape 570 de milioane de euro.

Aceste datorii aveau scadenţa pe septembrie 2010. Reprezentantul Rompetrol, Dimitry Grigoryev, declara în urmă cu câteva săptămâni faptul că, din cauza contextului economic, grupul nu dispune de banii necesari pentru a plăti această datorie. "Am achiziţionat scump un pom foarte frumos, dar care are încă nevoie de investiţii pentru a produce mere", declara în luna august Grigoriev.

la începutul acestui an, Grigoriev se arăta pesimist în vederea achitării datoriei: „negociem cu Guvernul, înţelegem că pentru ei este important să primească banii. Nu vom putea plăti toată datoria fără suport extern, care poate fi un acord interguvernamental. Una din posibilităţi este să restructurăm datoria pe 3-4 ani”.

Vremea scadenţei pentru Rompetrol

Grupul Rompetrol a achitat deja, la începutul verii, aproximativ 71 de milioane dolari, iar până la finele acestui an intenţiona să achite alte 100 de milioane de dolari. Strategia grupului Rompetrol era de a transforma restul datoriei în acţiuni, statul urmând a deveni partener în afacere.

Închiderea grupului Rompetrol este luată în calcul de reprezentanţii de la KazMunayGaz, în cazul în care pierderile financiare vor deveni o povară mult prea mare pentru compania din Kazahstan.

Decizia Fiscului de a pune sechestru pe activele Rompetrol nu este o surpriză. Preşedintele Traian Băsescu a lansat către companie un avertisment, la începutul lunii august. Băsescu preciza că în cazul în care Rompetrol nu îşi va plăti datoriile, va fi executat silit. Băsescu a făcut şi o vizită în Kazahstan, unde a avut discuţii cu liderii companiei KazMunayGaz în vederea achitării acestei datorii. În urma vizitei, un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale preciza că "preşedintele a reafirmat necesitatea respectării angajamentelor şi obligaţiilor asumate de către companiile care activează în România".

Achitarea datoriei Rompetrol la bugetul de stat ar reprezenta o sursă de bani mai mult decât necesară în această perioadă de criză, în care statul român este la rândul său dator Fondului Monetar Internaţional.

Prejudiciu de imagine pentru Rompetrol

Sechestrul ANAF reprezintă interdicţia de a înstrăina respectivele active. „Rompetrol nu intenţionează bineînţeles să înstrăineze aceste active: în perioada 2007-2010, programul de investiţii în Grupul Rompetrol se ridică la peste 1 miliard dolari, pe baza finanţării a nu mai puţin de 1.8 miliarde dolari acordate în aceeaşi perioadă de acţionarul majoritar KazMunayGaz”, se arată în comunicatul companiei.

Reprezentanții Rompetrol spun că acţiunea ANAF nu afectează operaţiunile Rompetrol Rafinare, însă creează un prejudiciu de imagine pentru întreaga companie.

Reprezentanții Rompetrol spun că decizia ignoră prevederi legale şi contractuale „ai căror termeni sunt extrem de clari, fiind cea mai recentă dintr-o serie de acţiuni ale unor autorităţi publice având ca subiect obligaţiunile emise de Rompetrol Rafinare. Prin decizie sunt indisponibilizate active, pentru o sumă de bani pe care Rompetrol Rafinare nu o datorează şi nici nu o va datora vreodata bugetului de stat, contrar celor pretinse de ANAF”.

Rompetrol Rafinare a emis obligaţiuni care au fost achiziţionate de statul român în contul unor datorii şi dobânzi acumulate de societate în procent semnificativ înainte de privatizare. Potrivit O.U.G. 118/2003 şi Convenţiei de Emisiune, la opţiunea Rompetrol Rafinare, obligaţiunile rămase nerăscumpărate sunt convertibile în acţiuni la data de 30 septembrie 2010. Această operaţiune a fost aprobată de Parlament prin Legea 89/2005 şi validată de Consiliul Concurentei, fiind ulterior promulgată de Preşedintele României.

De altfel, Ministerul Finanţelor Publice, prin ministrul Sebastian Vlădescu, a recunoscut în data de 29 iunie 2010 că “Dacă [acţionarul majoritar] KazMunaiGaz va plăti 100 de milioane de dolari, statul va prelua peste 40% din acţiunile Rompetrol, iar kazahii rămân majoritari. Potrivit legii, ce nu se plăteşte se converteşte în acţiuni. Nu sunt de acord, dar asta spune legea. Nu am făcut eu legea. Rompetrol Rafinare s-a conformat prevederilor actului normativ menţionat şi ale convenţiei de emisiune şi a convocat adunarea generală extraordinară a acţionarilor pentru a aproba conversia în acţiuni a tuturor obligaţiunilor rămase nerăscumpărate. De asemenea, Rompetrol Rafinare a transmis din timp Ministerului Finantelor Publice toate informaţiile relevante referitoare la conversia în acţiuni a obligaţiunilor.

Plăţile efectuate de Rompetrol Rafinare către Ministerul Finanţelor Publice în baza Convenţiei de Emisiune vor atinge la 30 septembrie peste 310 milioane USD. Precizăm ca aproape 40% din valoarea totală a obligaţiunilor o reprezintă dobânzi şi penalităţi calculate în 2003, compania plătind astfel pe parcursul celor 7 ani dobândă la dobândă", se mai menţionează în comunicatul care oferă poziţia grupului faţă de decizia ANAF de a pune sechestru pe activele Rompetrol.

"Prin urmare, acţiunea ANAF, exercitată pentru o datorie comercială nescadentă şi pentru stingerea căreia la scadenţă Ministerul Finantelor va primi în mod cert acţiuni, astfel cum a fost aprobat prin lege de către Parlamentul Romaniei, reprezintă o măsură în afara competenţelor legale conferite ANAF, nejustificată şi abuzivă, contrară atât principiilor de transparenţă şi bună credinţă cât şi obligaţiilor asumate de statul român la nivel internaţional pentru asigurarea unui tratament just şi echitabil investiţiilor străine în România.

Rompetrol Rafinare poartă responsabilităţi sociale pentru peste 4.000 angajaţi, împreună cu filialele sale, şi evaluează şi urmăreşte permanent ca măsurile adoptate să fie temeinic fundamentate atât juridic cât şi comercial şi operaţional, pentru a nu expune societatea la risc în contextul economic actual. Grupul Rompetrol nu inţelege şi este îngrijorat de faptul că se confruntă cu excese ale autorităţilor, cu încălcarea cadrului normativ aplicabil în România.

Atingând punctul culminant prin decizia de sechestru, acţiunile îndreptate împotriva Rompetrol Rafinare de către unele autorităţi publice apar astăzi ca fiind concertate şi premeditate. În măsura în care Ministerul Finanţelor Publice va da în continuare dovada lipsei oricărui interes real de a ajunge la un acord pe calea dialogului, Grupul Rompetrol se va vedea pus în situaţia de a se adresa forurilor internaţionale pentru acţiunile abuzive care tind spre exproprierea investiţiilor realizate în România, incluzând Curtea de Arbitraj Internaţional de la Washington (“ICSID”)", se mai precizează în comunicatul de presă al Rompetrol care oferă poziţia companiei faţă de decizia ANAF de a pune sechestru.