Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat lista cu datornicii care nu şi-au plătit obligaţiile fiscale în T2 2022, conform legislaţiei în vigoare.
„Lista rușinii” publicată de ANAF a fost reglementată în baza Ordinului nr. 509/2019, care vizează modificarea şi completarea Procedurii de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, alături de cuantumul aferent obligaţiilor, procedură aprobată prin Ordin (nr. 558/2016) al președintelui ANAF.
Lista poate fi consultată AICI
ANAF publică lista datornicilor pentru al doilea trimestru din 2022
Obligaţiile fiscale aferente T2 2022 cuprind lunile aprilie – iunie din anul curent. Lista publicată de ANAF nu include plata obligaţiilor fiscale restante încadrate sub plafoanele următoare:
a) 500.000 lei în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
b) 250.000 lei în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
c) 100.000 lei în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere.
Cum vor fi eliminați din listă restanțierii
Vor fi făcute modificări de către ANAF „în termen de 15 zile de la achitarea integrală a obligaţiilor fiscale datorate, organul fiscal central operează, din oficiu, modificările pentru fiecare debitor care şi-a achitat aceste obligaţii, în sensul eliminării din liste".
Datoriile vor apărea pe această listă publică până când ele vor fi achitate. Firmele nu trebuie să urmeze vreo procedură specială. Vor fi șterse pe lista rușinii dacă își vor achita restanțele.
Persoanele fizice nu sunt trecute în lista pentru T2 2022
Lista publicată în acest an nu vizează persoanele fizice, ci doar pe cele juridice, așa cum stipulează recentele schimbări legislative.
Pe lista rușinii întocmită de ANAF sunt incluse toate companiile care au datorii mai mari de 100.000 de lei, acumulate în perioada aprilie-iunie 2022.
ANAF a decis să șteargă datoriile anumitor companii
Zece companii beneficiază de acest privilegiu, printre care se numără uzina mecanică din București, fabrica de arme din Cugir, uzina mecanică Sadu (care are și o secție de fabricare a armamentului pentru NATO).
ANAF va șterge datoriile reprezentate de impozite, taxe, contribuții sociale sau alte sume datorate. Valoarea totală a datoriilor celor zece companii de apărare este de 137 milioane de lei. Instituția a decis ștergerea datoriilor companiilor de apărare în contextul întăririi capacității de apărare. Forțele sistemului național de apărare trebuie să fie pregătite pentru protejarea și siguranța statului român și pentru a-și onora obligațiile asumate în calitate de stat membru al UE și NATO, au motivat autoritățile române.