Șeful ANAF, Lucian Heiuș, a anunțat, luni, că au fost începute deja verificările asupra modului în care este calculată cifra de afaceri a tuturor companiilor, printre care și OMV Petrom.
La finalul verificărilor, ce vor dura aproximativ două săptămâni, se va cunoaște cu exactitate care sunt acele firme care datorează statului român contribuția de solidaritate. Potrivit șefului ANAF termenul final de depunere a situaţiilor financiare pentru companiile din România este sfârşitul lunii mai, însă, cu toate acestea, în aproximativ două săptămâni se va ști ce companii se încadrează pe prevederile Ordonanţei 186.
ANAF a început verificările la OMV
„Am început deja verificările amănunţite asupra modului în care este calculată cifra de afaceri, nu numai a companiei OMV Petrom, ci a tuturor companiilor care pot să intre sub incidenţa Ordonanţei de Urgenţă 186. Când vom fi finaliza aceste verificări, vom şti cu exactitate care dintre companiile din România datorează această contribuţie de solidaritate.
Trebuie să fim foarte atenţi pentru că termenul final de depunere a situaţiilor financiare pentru companiile din România este sfârşitul lunii mai. Dar cu probabilitate de 99,9% vom şti undeva am estimat eu în maxim două săptămâni ce companii se încadrează pe prevederile Ordonanţei 186”, a spus Lucian Heiuș.
În continuare, acesta a mai spus că în ceea ce privește contribuția de solidaritate, pe care OMV a anunțat că o plătește în Austria, nu există nicio legătură între activitatea desfăşurată de OMV Petrom în România şi cea a OMV în Austria.
„Singura întrebare este dacă acel prag de 75% este sau nu este atins pentru activitatea companiei OMV Petrom, nu discutăm de grupul OMV. Trebuie să fim atenţi să vedem dacă este calculat corect, dacă este interpretată legea fiscală corect şi dacă nu s-au încercat anumite inginerii financiare în stabilirea acestui prag”, a mai transmis șeful ANAF, potrivit știripesurse.ro.
OMV a anunțat că nu va plăti taxa de solidaritate în România
Totul a izbucnit după ce OMV Petrom a anunțat zilele trecute că firma ar urma să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi rafinarea petrolului.