ANAF a blocat conturile a trei companii din România, conduse de oligarhul rus Dimitri Pumpianski. Ulterior au renunțat la această decizie. Conturile au început să fie deblocate, asta pentru ca angajații să își poată primi salariile.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a decis blocarea conturilor a trei companii din România conduse de oligarhul rus Dimitri Pumpianski. Cele trei companii TMK Artrom, TMK Assets și TMK Europe GMBH aparțin de entitatea TMK Steel Holding United.
La scurt timp după decizia de blocare a conturilor, ANAF a revenit asupra sancțiunii. Joi au fost deblocate conturile producătorului de țevi de oțel TMK Artrom. Câteva mii de angajați nu și-au mai primit salariile după ce băncile europene au impus sancțiuni asupra oligarhului rus, care controla grupul TMK. Decizia de a debloca conturile a fost luată pentru ca societatea să poată efectua plata salariilor.
La solicitarea SC TMK ARTROM SA a fost acordată derogarea prevăzută la art. 6 alin. (1) lit. a și b din Regulamentul (UE) nr. 269/2014 privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei pentru efectuarea de plăți esențiale pentru continuarea activității comerciale a societății, respectiv plata drepturilor salariale ale angajaților, plăți către furnizori și instituții de credit. Plățile sunt autorizate cu condiția ca destinatarii acestora să nu figureze în lista din Anexa I la Regulamentul (UE) nr. 269/2014, cu modificările și completările ulterioare. Măsuri similare de derogare au fost adoptate și în alte state membre UE”, arată ANAF, într-un comunicat de presă.
ANAF a deblocat conturile TMK Artrom
Potrivit liderilor de sindicat, compania TMK Artrom a reclamat faptul că, din cauza înghețării conturilor, nu mai pot plăti furnizorii și nici salariile angajaților. Chiar dacă Pumpianski a renunțat la pachetul de acțiuni la TMK după ce Occidentul a impus sancțiuni asupra sa, unitatea se confruntă cu o serie de probleme.
Blocarea conturilor a avut loc pe 11 martie, la scurt timp după ce a fost publicată lista cu persoanelor sancționate de Uniunea Europeană. Compania spunea că motivațiile primite pentru blocarea conturilor au fost „cele legate de includerea dlui D.A. Pumpyansky în anexa cu persoanele supuse sancțiunilor a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2022/396 din 9 martie 2022 a Regulamentului nr. 269/2014 al Consiliului UE”. „Domnul Pumpyansky figura ca ultimate beneficiary owner (UBO) al grupului TMK, grup din care face parte și TMK Artrom. Băncile au invocat de regulă propriul sistem de compliance și interpretarea lor asupra modului de aplicare al regulamentului 269/2014 al Consiliului Europei”.
TMK Artrom a cerut ANAF deblocarea conturilor, asta după ce Dimitri Pumpianski a ieșit din acționariatul firmei TMK Steel. Oligarhul rus și-a dat demisia și din funcțiile de conducere pe care le ocupa în companie.