Steagul dus la Alba Iulia, în 1918, de Junii Roşiori din Braşov a fost descoperit recent. El fusese zidit, în 1949, în turnul bisericii Sfântul Nicolae din oraşul de sub Tâmpa, pentru că altfel ar fi fost pus pe foc din ordinul Anei Pauker.
Povestea acestui steag este cutremurătoare, aşa cum arată portalul www.monitorulexpres.ro. El a fost zidit, împreună cu alte odoare, în 1949, atunci când Ana Pauker ordonase să fie arse toate arhivele bisericeşti.
Cel care a avut curajul acestei fapte, cu 69 de ani în urmă, a fost preotul Ioan Prişcu. Astfel povesteşte azi părintele Vasile Olteanu, director al Muzeului Primei Şcoli Româneşti din Braşov.
Pe steagul dus la Alba Iulia în 1918 se vede chipul lui Mihai Viteazul. Iar pe mânerul său sunt inscripţii cu numele Junilor braşoveni care au mers la Marea Adunare Naţională.
Ordinul pe care îl dăduse Ana Pauker în 1949 era clar. În fiecare lună trebuia să ajungă pe foc o anume cantitate de arhive bisericeşti. Norma era de 40 de metri liniari, spune în continuare directorul Muzeului Primei Şcoli Româneşti din Braşov.
În acele zile de restrişte, preotul Ioan Prişcu alege lucrurile cele mai importante şi le urcă în Turnul Bisericii Sfântul Nicolae. Apoi zideşte intrarea în acea încăpere în care pusese odoarele. După care, evident, nu a spus nimănui, niciodată, ce a făcut.
Toate acestea sunt descoperite, întâmplător, probabil în urma unor lucrări de întreţinere, în 1967. De data asta nu se mai punea problema distrugerii lor. Au fost depozitate în cadrul muzeului şi acolo au rămas până de curând, când ies din nou la lumină.
Steagul este azi expus publicului vizitator.