Cum i-a atras Ana Pauker pe masoni într-o capcană mortală

Cum i-a atras Ana Pauker pe masoni într-o capcană mortală

România a fost singura țară din Blocul Est-European care a extins represaliile după instaurarea comunismului asupra francmasoneriei. Un rol important în aceste evenimente a avut Ana Pauker, figură importantă în noua administrație de după 1945. În celelalte țări „surori”, puterile instaurate de comuniști s-au mulțumit doar să-i interzică activitatea, total incompatibilă cu doctrina socialistă.

Asta poate și pentru că, înainte de a o interzice și Carol al II-lea, care a făcut asta în timpul dictaturii regale deși se autointitula „protector al Ordinului”, masoneria a fost influentă în România, exemple fiind numeroase din timpul luptei pentru Marea Unire sau, și mai vechi, de la jumătatea secolului al XIXlea. După abdicarea lui Carol, masoneria și-a redeschis templele, dar, căzută pe mâna lui Mihail Sadoveanu, ea a avut o viață scurtă.

Comuniștii la poarta templului

Studiul lui Nicolae Ioniță intitulat: „Problema Oculta – Securitatea și Masoneria”, a apărut în Caietele CNSAS.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fragment: „După 6 martie 1945, regimul comunist nu a dorit să interzică imediat funcționarea lojilor masonice, pe de o parte pentru că aceasta ar fi putut deteriora în mod inutil relațiile cu statele occidentale, iar pe de altă parte pentru că unii masoni s-ar fi putut dovedi utili regimului nou instalat. Hotărârea PCR de a folosi în interesul său resursele francmasoneriei a avut două consecințe.....”

Citește mai departe, GRATUIT, pe evenimentulistoric.ro

În numărul 15 al Evenimentului Istoric puteți citi multe materiale interesante:

  • Ce a declanșat catastrofa de la Cernobîl, amănuntul tehnic despre care s-a aflat abia acum,
  • Cine a fost ”condeiul din umbră” la redactarea cărții ”Orizonturi Roșii”, a generalului Ioan Mihai Pacepa,
  • Masacrarea familiei Țarului Nicolae al II-lea al Rusiei a fost făcută de un comando format din maghiari. Unul dintre ei va deveni, culmea, un simbol al luptei împotriva comunismului,
  • Scrisoarea prin care Ierusalimul îi mulțumea lui Nicolae Ceaușescu pentru acțiunile sale de politică externă.
  • O parte din articole le puteți citi pe site-ul www.evenimentulistoric.ro