Editura Evenimentul si Capital

Ana Birchall, întâlnire cu reprezentanții SUA pe probleme de securitate

Autor: | | 1 Comentarii | 204 Vizualizari

Aflată în vizită oficială în Statele Unite ale Americii, viceprim-ministrul Ana Birchall a avut o primă întrevedere cu Elisabeth Millard, adjunctul principal al asistentului pentru afaceri europene și eurasiatice al secretarului de stat al SUA, cu Matthew G. Boyse și cu Julie Fisher, adjuncţi ai asistentului secretarului de stat în cadrul Biroului de Afaceri Europene și Euroasiatice, cei trei fiind responsabili de relația cu țara noastră. Întrevederea a avut loc în marja participării la reuniunea Coaliției globale anti-ISIS, găzduită de Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo

În cadrul întrevederii cu oficialii americani, au fost abordate teme de interes de pe agenda bilaterală, precum și organizarea Dialogului Strategic România – SUA, ultima reuniune a acestuia având loc la București în iunie 2018. În context, Ana Birchall a reafirmat angajamentul ferm al Guvernului României condus de prim-ministrul Viorica Dăncilă de a dezvolta în continuare relația cu SUA pe toate dimensiunile Declarației comune de Parteneriat Strategic pentru Secolul 21 dintre România și Statele Unite. ”Parteneriatul Strategic cu SUA este unul dintre pilonii centrali ai politicii externe a României și, așa cum ne-am angajat prin Programul de Guvernare pentru perioada 2018-2020, dezvoltarea și consolidarea acestui Parteneriat sunt prioritare pentru noi”, a precizat Ana Birchall.
În cadrul discuțiilor, ambele părți au apreciat în mod deosebit comunicarea directă precum și intensitatea dialogului bilateral în 2018, convenind asupra continuării acestuia și în 2019. ”Totodată, ne dorim aprofundarea dimensiunii economice a Parteneriatului nostru strategic la nivelul excelent al cooperării existente în domeniul securității și apărării, inclusiv prin identificarea unor noi oportunități de colaborare bilaterală, de exemplu în industria cinematografică. Creșterea nivelului investițiilor americane în Romania și continuarea evoluțiilor pozitive în relațiile comerciale dintre țările noastre rămân obiective prioritare ale Guvernului Dăncilă”, a subliniat vicepremierul Ana Birchall în cadrul întrevederii.
De asemenea, au fost discutate priorităţile României în timpul deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE, precum şi oportunităţile de cooperare cu partea americană pentru promovarea obiectivelor comune de pe agenda transatlantică. „Parteneriatul Transatlantic rămâne esenţial pentru securitatea şi prosperitatea ambelor maluri ale Atlanticului, consolidarea prezenței SUA în regiunea Mării Negre fiind de o importanță strategică”, a precizat viceprim-ministrul Birchall, referindu-se la complexitatea provocărilor actuale de securitate.
În acest context, vicepremierul Ana Birchall a evidențiat atât necesitatea promovării unui parteneriat comercial transatlantic intensificat, cât și demersurile Guvernului României de a îmbunătăți climatul de afaceri din România, de a promova noi oportunități de cooperare bilaterală și regională cu o participare consolidată a SUA, inclusiv în cadrul proiectelor de interconectare promovate de Iniţiativa celor Trei Mări.

Ce a ajuns sa faca Liviu Dragnea in PUSCARIE! Nici prin gand nu i-a trecut ca ar putea sa faca asa ceva

Pagina 1 din 1


Tag-uri: Birchall, SUAStirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI