Evenimentul Zilei > Social > Amprentele copiilor, verificate la graniţa U.E.
Amprentele copiilor, verificate la graniţa U.E.

Amprentele copiilor, verificate la graniţa U.E.

Viitoarea baza de date biometrică a accesului în Europa va include până şi amprentele copiilor cu vârsta de şase ani, conform unor propuneri radicale făcute ieri la Bruxelles.

Până în 2019, toţi cei care doresc să intre în spaţiul european vor trebui să îşi verifice paşapoartele electronice prin scanarea amprentelor sau a ochilor, se arată într-un document al Comisiei Europene, citat de ediţia online a publicaţiei britanice The Daily Telegraph.

În prezent, paşapoartele britanice conţin un dosar digital al posesorului precum şi informaţii despre trăsăturile feţei. La sfârşitul anului viitor, paşapoartele digitale din Marea Britanie vor stoca şi imaginile amprentelor unui individ.

Astfel, se va crea o bază de date care va conţine informaţii biometrice despre vizitatorii spaţiului european şi despre cetăţenii Uniunii Europene. Măsura a fost deja pusă în aplicare în Statele Unite ale Americii.

Mai ceva ca în Fort Knox

Pentru a putea trece graniţa unui stat european, călătorul va trebui să treacă prin mai multe porţi, iar datele sale biometrice vor fi verificate de o serie de aparate.

Proiectul rezoluţiei este susţinut de actualul Comisar pe probleme de Justiţie şi Securitate, Franco Fratini, care susţine că astfel de verificări sunt necesare în noua eră a criminalităţii virtuale.

"Imaginea amprentelor este stocată iar sistemul de securitate o compară cu cea prezentă deja în paşaportul digital", se arată în documentul citat de The Daily Telegraph.

"Dacă se potriveşte, o a doua poartă se va deschide, iar călătorul va putea să treacă graniţa. Dacă nu se potrivesc datele, sau intervine o altă problemă, poarta rămâne închisă, iar călătorul este preluat de un ofiţer vamal" precizează propunerea.

"Nu putem permite mafiei, traficanţilor sau teroriştilor să utilizeze tehnologii mai avansate decât cele ale poliţiei", a motivat Frattini susţinerea sa pentru acest proiect.

(11:22)