Amnesty International presează România să redeschidă ancheta în dosarul închisorilor CIA

Amnesty International presează România să redeschidă ancheta în dosarul închisorilor CIA

România trebuie să redeschidă ancheta privind închisorile secrete ale CIA, iar noua investigaţie să fie coordonată de procurorul-general, a declarat Julia Hall, expertă la Amnesty International (AI) în probleme de contra-terorism şi drepturile omului în Europa, într-un interviu acordat RFI.

Prima anchetă în acest dosar, derulată de comisia parlamentară condusă de Norica Nicolai, "nu a fost eficientă, independentă şi imparţială", a explicat Julia Hall.

"A avut loc, în cea mai mare parte, în secret, după metodologii care nu au fost aduse la cunoştinţa publicului. Toate anexele au fost clasificate. Trebuie să existe un anumit grad de transparenţă. Deci, noi credem că ancheta Parlamentului român nu a îndeplinit cerinţele. De la acel raport au mai apărut alte informaţii privind închisorile secrete din Europa. Ar trebui să existe o investigaţie nouă în privinţa României", a argumentat experta.

Întrebată dacă există dovezi care ar incrimina România, Hall a răspuns că "este responsabilitatea guvernului român să investigheze acest lucru".

Ne puteți urmări și pe Google News

"Tot ce spun eu este că informaţiile au ieşit la lumină din 2002 până anul trecut, când un studiu ONU privind închisorile secrete a scos la iveală o secţiune întreagă despre România, cu informaţii noi. Există, cu siguranţă, destule informaţii pe care Guvernul trebuie să le investigheze", a subliniat experta Amnesty International.

Totuşi, aminteşte Hall, raportul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, cunoscut drept raportul lui Dick Marty, din 2007, arată, "foarte clar, că unii oficiali români ştiau ce se întâmpla la acea vreme". Deschiderea unei noi anchete nu este cerută doar de AI, a mai subliniat experta, ci şi de "o serie de factori de la nivelul ONU, Parlamentului European şi Consiliului Europei, care sunt absolut convinşi că se impune o investigaţie riguroasă şi eficientă". CITIŢI ŞI:

  • România s-a cerut pe harta închisorilor secrete ale CIA
  • NY Times: O închisoare CIA, chiar în Bucureşti