Premier in anii '90, Nicolae Vacaroiu, un om al vechiului sistem, a condus Romania cu o mana antireformista, pastrand tara izolata de Occident.
Anticharismatic si implicat in afaceri controversate, Nicolae Vacaroiu, fostul slujbas ajuns presedinte al Romaniei in urma suspendarii lui Traian Basescu, provine din functionarimea impinsa in fata, dupa 1990, de esalonul doi al PCR, condus de Ion Iliescu.
Pana atunci, absolventul de Finante nascut in 1943 lucrase la Comitetul de Stat al Planificarii (CSP). Cu doi ani inainte de Revolutie, ajunsese chiar director general al CSP, organism cu un rol important in desenarea faimoaselor planuri cincinale cu care se lauda Nicolae Ceausescu in cele doua ore de program TV.
Era antireforma. Pe neastep-tate, in 1992, „baiatul de Comitet” Nicolae Vacaroiu e propulsat de PDSR-ul lui Ion Iliescu la conducerea guvernului. Solutia va adanci criza in care se cufunda tara, si asa bantuita de neocomunisti si securisti, mineriade sangeroase si saracie lucie.
Era Vacaroiu a insemnat blocarea, in mare masura, a privatizarii, consacrarea privilegiilor noii nomenclaturi, tolerarea si incurajarea coruptiei, izolarea tarii fata de Occident.
Nu in ultimul rand, atunci romanii au asistat neputinciosi la crearea „Patrulaterului rosu”, o formula de guvernare cu PDSR, PRM, Partidul Socialist al Muncii si PUNR. Pana la alegerile din 1996, romanii nu au trait mai bine, democratia a semanat cu o gluma, iar Uniunea Europeana sau NATO erau doar vise desarte.
Din afara, Romania era vazuta ca o noua Albanie: in 1994, „Washington Post” scria ca stagnarea poate fi pusa in seama indeciziei politice, a politicii economice a premierului Vacaroiu, al carui guvern este lipsit de dorinta introducerii reformelor.
„Baiatul de mingi”. Pasionat de tenis, premierul erei negre a Romaniei nu a fost nimic mai mult decat un executant disciplinat al ordinelor lui Ion Iliescu si ale partidului sau. Un dosar sonor in care a fost implicat a fost „Jimbolia” - contrabanda cu petrol in fosta Iugoslavie -, in cadrul caruia a fost audiat ca martor, dar dosarul s-a inchis.
Istoria afilierii lui la puternicii momentului s-a repetat si dupa ce nu a mai condus guvernul. Vacaroiu nu a lucrat numai la partid, el devenind, de exemplu, angajatul controversatului Sorin Ovidiu Vintu.
„Nicolae Vacaroiu a detinut, timp de sase luni, functia de director al Bancii de Investitii si Dezvoltare, BID, care a facut obiectul unui dosar penal in care este cercetat controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vintu.
In ancheta s-a descoperit ca banii prin care s-a constituit BID provin din retrageri de la Fondul National de Investitii, prin falimentul caruia multi investitori mici si-au pierdut banii. In 1999, Nicolae Vacaroiu a semnat un contract cu Sorin Ovidiu Vintu prin care a fost platit, ca „specialist”, cu sute de mii de dolari.
Nicolae Vacaroiu s-a aflat in conflict de interese, detinand in timpul mandatului de senator si presedinte al Senatului si functia remunerata de presedinte al BID”, potrivit unui raport al Coalitiei pentru un Parlament Curat.
IN TRECUT
Basescu si Dinu Patriciu maturau cu el Traian Basescu, cel pe care il inlocuieste Vacaroiu pentru scurt timp la Cotroceni, spunea despre seful guvernului PDSR ca este „un contabil mediocru”.
„Daca a fost Vacaroiu poate fi si portarul de la guvern”, afirma Basescu in 1994. Fara a avea o parere buna unul despre celalalt, cei doi au fost vecini, in blocul din nordul Capitalei in care a locuit si Adrian Nastase. Cat despre unul dintre artizanii suspendarii lui Basescu, omul de afaceri Dinu Patriciu, si el avea o parere proasta despre Vacaroiu.
Acesta conducea „un guvern nazist”. „Dl Vacaroiu este si prost, si rau intentionat. Cineva il tine totusi acolo sus ca sa vedem ca este dobitoc”, ataca Patriciu pe cand era lider al PL ‘93.