Amfiteatrul vechi de aproape 2.000 de ani de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, unde aveau loc lupte de gladiatori, va fi restaurat cu bani europeni. Au fost alocate 4,7 milioane de euro pentru salvarea monumentului istoric.
Cu o capacitate de 5.000 de persoane, amfiteatrul este cel mai impunător edificiu al complexului.
Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost capitala provinciei romane Dacia, situată la 40 de km de Sarmizegetusa Regia, capitala anterioară a regatului dac. Aceasta a fost întemeiată de împăratul Traian, între anii 108 -110.
Amfiteatrul construit în prima jumătate a secolului al II-lea a adus pe meleagurile noastre celebrele lupte de gladiaori, binecunoscute în întreg Imperiul Roman. Astfel, în incinta lui aveau loc lupte de gladiatori, încăierări între animale sălbatice și oameni, dar și reprezentații de teatru, declamații și alte manifestații publice. Conform istoricilor, amfiteatrul avea două tipuri de bănci, unele din piatră, situate în apropierea scenei, care erau rezervate persoanelor importante, și cele de sus, de lemn, pentru restul publicului. În mijlocul amfiteatrului se găsea o cameră subterană, din care a fost recuperată o tablă de marmură, dedicată zeiței Nemesis de către C. Valerius Maximus pecurarius, furnizor de animale.
Prin Regio - Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020, proiectul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa beneficiază de o finanțare de 22.089.484,65 lei, din care 21.308.028,78 lei sunt fonduri nerambursabile.
”Sunt prevăzute lucrări ample: reconstruirea și gazonarea arenei, consolidarea și reamenajarea zidurilor arenei, amenajarea intrărilor, realizarea de scări de acces, pardoseli și tribune. Proiectul cuprinde și amenajarea parţială a gradenurilor de pe tronsonul sudic, astfel încât să poată fi folosite pentru diferite evenimente în perioada estivală (…)”, transmit reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Vest. (Sursa foto: Wikipedia)