Evenimentul Zilei > International > „Americanii vor respecta doar o demonstraţie de forţă”! Se anunță un RĂZBOI comercial trasatlantic
„Americanii vor respecta doar o demonstraţie de forţă”! Se anunță un RĂZBOI comercial trasatlantic

„Americanii vor respecta doar o demonstraţie de forţă”! Se anunță un RĂZBOI comercial trasatlantic

Bruno Le Maire, ministrul francez de finanțe avertizează: ”Un lucru pe care l-am înțeles este că americanii vor respecta doar o demonstraţie de forţă”

Uniunea Europeană a atras atenția în privinţa costurilor unui război trasatlantic, pregătindu-se în acelaşi timp pentru izbucnirea unui conflict, după ce Statele Unite au semnalat că vor respinge solicitatea blocului comunitar de a fi scutit necondiţionat de tarifele pe importurile de metale, relatează Bloomberg.

Un război comercial este un joc care ar provoca pierderi tuturor. Trebuie să ne păstrăm calmul când ne gândim la restricţii, dar cel mai important este că nimeni nu câştigă un război comercial, aşa că trebuie să încercăm să îl evităm cu orice preţ”, a declarat la Sofia ministrul belgian de Finanţe, Johan Van Overtveldt.

SUA cer partenerilor să accepte cote

Administraţia preşedintelui american Donald Trump cere Europei, Canadei şi altor aliaţi să accepte cote, în schimbul scutirii de tarifele pentru oţel şi aluminiu care intră în vigoare la 1 mai, când expiră o exceptare acordată temorar.

 

Cerem tuturor: cote sau tarife”, a spus vineri secretarul american pentru Comerţ, Wilbur Ross.

 

Condiţia pune UE într-o situaţie dificilă, fie să cedeze condiţiilor americane, care ar ar putea încălca reglementările comerciale internaţionale, fie să suporte tarife punitive.

Obligarea guvernelor să îşi limiteze livrările încalcă reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului, care interzic aşa-numitele restricţii voluntare pentru exporturi.

 

Solicitatea americană este contrară întregii filozofii comerciale a Uniunii Europene, care se bazează pe principiul libertăţii circulaţiei bunurilor.

 

Luna trecută, Casa Albă i-a protejat temporar pe unii parteneri comerciali, între care şi UE, de tarife vamale de 25% în cazul importurilor de oţel şi de 10% pentru cele de aluminiu, care au fost impuse în temeiul securităţii naţionale.

 

Reprezentantul pentru Comerţ al SUA, Robert Lighthizer, negociază cu statele care solicită să fie exceptate permanent, inclusiv cu UE.

 

UE a anunţat în mod clar că nu se va lăsa intimidată. Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat în această lună: ”nu vom discuta despre nimic cu arma îndreptată spre capul nostru”.

 

Cancelarul german Angela Merkel a spus că a discutat despre disputele comerciale cu Trump, în timpul întâlnirii ei vineri de la Casa Albă şi că nu a reuşit să obţină un angajament public pentru blocarea tarifelor.

Amplificând tensiunile transatlantice, Le Maire a spus omologilor săi de la Sofia, în timpul unor discuţii despre taxare: ”Un lucru pe care l-am aflat în timpul săptămânii petrecute în Statele Unite cu preşedintele Macron este că americanii vor respecta doar o demonstraţie de forţă