UPDATE 1. La doar câteva ore de la anunţul Washingtonului, Iranul a blocat site-ul.
Adresa http://iran.usembassy.gov/ era inaccesibilă, în loc fiind postat un mesaj în farsi care se anunţă că, “în conformitate cu legislaţia privind cibercriminalitatea, accesul la acest site nu este posibil”.
“Deschiderea unei ambasade virtuale de către SUA este o nouă înşelăciune din partea marelui satana”,  a apreciat Allaedin Borujerdi, preşedintele comisiei parlamentare pentru afaceri externe şi securitate naţională, citat de agenţia de presă a legislativului iranian.
SUA au anunţat lansarea acestui proiect încă din luna octombrie, prin vocea secretarului de stat american Hillary Clinton. Reacţia Iranului a fost promptă, Washingtonul fiind acuzat de ingerinţă în treburile interne ale statului islamic, scrie “Le Figaro”.

Ambasada virtuală pune la dispoziţia celor interesaţi, pe lângă o serie de declaraţii politice ale Washingtonului, în engleză şi în farsi, informaţii referitoare la vizele pentru SUA sau ştiri ale postului Voice of America.

Într-un mesaj video, Hillary Clinton spune că speră ca acest portal să permită americanilor şi iranienilor să comunice “deschis şi fără teamă”.
“Pentru că SUA şi Iranul nu au relaţii diplomatice, suntem privaţi de oportunităţi importante de a comunica cu voi, cetăţenii Iranului. Astăzi însă, putem utliliza noile tehnologii pentru a promova o mai bună înţelegere între statele noastre şi între cetăţeni. Din acest motiv, am dat drumul acestei ambasade virtuale”, a precizat şefa diplomaţiei americane.

Washingtonul susţine că proiectul are ca scop ridicarea “cortinei electronice” pe care Teheranul vrea să o impună cetăţenilor iranienieni, controlând telefoanele mobile, internetul şi reţelele de socializare.
SUA şi Iranul nu mai au relaţii diplomatice încă din anii 70, în urma revoluţiei islamice din 1979 şi a crizei luării de ostatici de la ambasada americană.

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/QGbY5N8q9bU" width="420" frameborder="0" height="315"></iframe>