Evenimentul Zilei > International > Americanii se oferă să ajute la prinderea periculosului “El Chapo”
Americanii se oferă să ajute la prinderea periculosului “El Chapo”

Americanii se oferă să ajute la prinderea periculosului “El Chapo”

Procurorul general al Statelor Unite, Loretta Lynch, le-a propus autorităţilor mexicane ajutorul pentru a-l găsi pe baronul drogurilor Joaquin “El Chapo” Guzman, evadat dintr-o închisoare de maximă securitate din Mexic.

"Guvernul american este pregătit să coopereze cu partenerii mexicani (…) pentru a ajută să fie prins rapid", a afirmat ministrul într-un comunicat. "Împărtăşim îngrijorarea Mexicului în legătură cu fugă lui Joaquin Guzman dintr-o închisoare mexicană. Pe lângă crimele sale din Mexic, el este pus sub acuzare în Statele Unite pentru crimă organizată şi trafic de droguri", a reamintit ea.

Guzman a evadat dintr-o închisoare aflată în Altiplano, la 90 de kilometri vest de capitală Ciudad de Mexico, printr-un tunel care ducea într-o clădire aflată în construcţie, unde o motocicletă pusă pe sine servea pentru a cară pământul şi a transporta materiale.

"El Chapo" a mai evadat în 2001 dintr-o închisoare de maximă securitate, ascuns într-un coş cu lenjerie murdară.

Vaste operaţiuni de căutare au fost declanşate în tot sectorul şi pe drumurile din statele învecinate. Zborurile de pe aeroportul vecin Toluca au fost suspendate.

Guzman, 58 de ani, era considerat cel mai căutat baron al drogurilor din lume, fiind şeful puternicului cartel Sinaola.

În SUA, doi deţinuţi periculoşi au scăpat dintr-o închisoare de maximă securitate la începutul lui iunie în statul New York.Ei au fost găsiţi trei săptămâni mai târziu în apropierea graniţei cu Canada. David Sweat, 35 de ani, a fost arestat pe 28 iunie, la două zile după moartea complicelui sau de evadare, Richard Matt, 49 de ani, împuşcat mortal de poliţie.