De altfel, armele de generația a șasea au început deja să intre în serviciul activ. Și nu e vorba numai de noile rachete ale rușilor și chinezilor care depășesc viteza sunetului, ci și de arme cu laser și microunde care par rupte din filmele științifico fantastice.

Deocamdată, rușii și chinezii par să stea mai bine. Cel puțin în ce privește rachetele hipersonice. Mai mult, au sisteme de laser montate pe vehicule terestre, precum Peresvet (Rusia) sau Lw-30 (China), iar aceste noi arme sunt capabile să lovească aeronavele inamice sau rachetele de croazieră.

Nu vă grăbiți să-i considerați pe americani depășiți din punct de vedere tehnologic. Enorma putere economică a SUA este capabilă să suurmonteze orice întârziere, așa cum s-a întâmplat și în cursa spațială  de acum câteva decenii. Potrivit lui Paolo Mauri de la ilgiornale.it, „Așa cum se întâmplă întotdeauna  când apare o inovație militară potențial revoluționară, se caută imediat măsuri de contracarare. Acest lucru e valabil și în ceea privește armele cu laser. Pentagonul lucrează de câțiva ani  la structuri capabile nu numai să combată amenințarea pe care o reprezintă aceste lasere, ci și să le elimine complet, în termen de milisecunde”.

Principiul pe care se bazează experții americani amintește de rachetele „anti-radiații” de tip Agm-45 Shirke, folosite pentru a distruge radarele inamicului.

Americanii au și ei mai multe sisteme laser de energie mare, numite Hel, capabile să afecteze sau să distrugă sateliți, aeronave sau vehicule. Până acum câțiva ani, marea problemă cu aceste arme  era dimensiunea lor, determinată de nevoia de a avea surse mari de energie și, mai ales, sisteme adecvate de răcire. Din această cauză,  sistemele au fost implementate exclusiv pe nave, care puteau utiliza pentru răcire apa. În zilele noastre, însă, progresul tehnologic și miniaturizarea fac  posibilă și dotarea cu lasere a vehiculelor terestre și a aeronavelor.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE