Americanii finanțează extinderea centralei de la Cernavodă. Nicolae Ciucă: România face pași importanți către independența energetică

Americanii finanțează extinderea centralei de la Cernavodă. Nicolae Ciucă: România face pași importanți către independența energetică Sursa foto: Gov.ro

România va beneficia de două împrumuturi cruciale pentru extinderea Centralei de la Cernavodă. Vor fi construite două noi reactoare, iar această investiția este un pas important spre independența energetică a țării.

Banca de Export-Import a Statelor Unite ale Americii va asigura o parte din finanțarea necesară pentru extinderea Centralei de la Cernavodă. Investiția va crește capacitatea de producție a energiei electrice din România. Vor fi construite doi noi reactoare, în următorii șapte ani.

Două împrumuturi

Reprezentanții băncii americane au înmânat, miercuri, ministrului Energiei, cele două scrisori de intenție prin care anunță că România va beneficia de două împrumuri pentru a putea demara investiția.

„La Conferința ONU privind schimbările climatice, a fost îndeplinită o etapă importantă pentru construirea reactoarelor 3 și 4 ale Centralei nuclearoelectrice de la Cernavodă.

Ne puteți urmări și pe Google News

În prezența Președintelui României, Klaus Iohannis, și a Reprezentantului Special al Președintelui SUA pentru Climă, John Kerry, Banca de Export-Import a Statelor Unite ale Americii s-a angajat să finanțeze cu 50 milioane de dolari faza a doua, de lucrări preliminare construcției celor două reactoare, și cu 3 miliarde de dolari cea de-a treia fază, de realizare propriu-zisă a proiectului“, a scris premierul Nicolae Ciucă pe Facebook.

Prin cele două scrisori de intenție înmânate ministrului Energiei, Virgil Popescu, este asigurată aproximativ o treime din suma necesară construirii celor două reactoare de la Cernavodă, restul urmând a fi asigurat prin alte linii de finanțare.

Independență energetică

Construcția efectivă a celor două reactoare se va finaliza în 2030. Această investiția este un pas crucial pentru independența energetică a României. „Proiectul unităților 3 și 4 este structurat în trei faze. Prima fază (etapa pregătitoare) va fi finalizată până la sfârșitul primului trimestru al anului viitor. Cea de-a doua fază (lucrările preliminare) va fi demarată în martie/aprilie 2023 și va fi finalizată în trimestrul al treilea din 2025. Faza a treia, de construcție efectivă a celor două reactoare, se va încheia în 2030.

Prin creșterea capacității sale de producere a energiei electrice în centralele nucleare, România face pași importanți către independența sa energetică, printr-o tehnologie curată, care este o soluție alternativă pentru reducerea emisiilor nocive eliberate în atmosferă“, a mai scris Nicolae Ciucă. .