Marţi trecuseră graniţa Moldovei peste 100 de maşini şi unităţi de tehnică militară din Statele Unite ale Americii, alături de 200 de militari americani. Aceştia participă, alături de 165 de soldaţi moldoveni, la exerciţiul  "Dragon Pioneer 2016”, desfășurat, în premieră, în Republica Moldova.

În cadrul aplicațiilor  care se vor desfăşura începând de miercuri şi până pe 20 mai vor fi antrenați 198 de militari ai Regimentului 2 Cavalerie al SUA și 165 de militari din Batalionul de geniu, din Batalionul 22 de menținere a păcii, precum și din brigăzile 1, 2 și 3 ale armatei Republicii Moldova. Acestea au ca scop instruirea comună a subunităților de geniu și creșterea nivelului de interoperabilitate dintre cele două armate, precizează Radio Chișinău, citat de Agerpres.

Scenariul exercițiului, care va avea loc în Batalionul de geniu și la Centrul de instruire al Brigăzii infanterie motorizată "Moldova", prevede instruirea contingentelor celor două armate în vederea executării acțiunilor de cercetare de geniu, lucrărilor de fortificație, trecerii peste obstacole, amenajării trecerii unui curs de apă, executării lucrărilor de distrugere, de supraviețuire, cu asigurare logistică în condiții de câmpie, cu acordarea ajutorului medical și evacuarea răniților.

În dimineața zilei de marți, unitățile de tehnică militară au ajuns la vama Sculeni și se îndreptau spre centrul capitalei. Între timp, la intrarea în Republica Moldova, un grup de socialiști au protestat împotriva acestui exercițiu și împotriva NATO, scandând "Jos NATO!" și "Stop bazelor NATO!", potrivit unor fotografii postate de Agora.md și de jurnaliști moldoveni pe rețelele de socializare.

Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor, a notat pe pagina sa de Facebook că a cerut chiar să verifice actele convoiului militar american. În același timp, la vamă s-a desfășurat și un contra-miting, pro-NATO, cu pancarte pe care se putea citi "NATO și Europa vor salva Republica Moldova".