Evenimentul Zilei > International > Americanii au arma viitorului: laserul care poate doborî drone
Americanii au arma viitorului: laserul care poate doborî drone

Americanii au arma viitorului: laserul care poate doborî drone

Amenințările cu drone inamice par tot mai mult să fi inspirat noile tipuri de arme laser. Pot scala atacurile pentru a se alinia țintei și, cel mai important, pot călători cu viteza luminii pentru a distruge rapid dronele, înainte ca acestea să poată lovi, arată un articol din NationalInterest.

Atacarea roiurilor de drone se poate apropia de atac atât de rapid încât răspunsurile cinetice, cum ar fi sistemele de control al focului cu rachete interceptoare, pot fi provocate în anumite privințe. Mai ales în funcție de gradul de inteligență artificială (AI), care permite tehnologia de recunoaștere a țintelor și automatizarea computerelor.

Problema scalării laserelor pentru a optimiza puterea de intrare pentru loviturile contra-dronelor este abordată într-o lucrare de specialitate. Aceasta descrie metode experimentale inovatoare de „încorporare a unui modul laser și a grupurilor de lentile optice pentru a focaliza puterea într-un singur punct pentru a carboniza orice țintă”.

Mai exact, a explicat lucrarea de cercetare, o lentilă laser a fost reglată la zero sau focalizată pe anumite obiecte îndepărtate.

Generalul John Murray a explicat pentru NationalInterest că dronele pre-programate sau autonome prezintă o situație defensivă dificilă, care necesită soluții personalizate. Apărarea activată cu AI poate ajuta la discernerea particularităților legate de o amenințare cu dronă. Precum și la determinarea contramăsurii optime, care poate fi laserul. „Când ai drone mici care funcționează în diverse formațiuni, toate comunicînd între ele între ele și toate sincronizate, imaginați-vă așa ceva cu capacitatea de a crea efecte letale pe câmpul de luptă. Nu există oameni care să poată ține pasul cu asta ”, a declarat Murray.

Sistemul de apărare de drone cu ajutorul AI poate aduna, organiza și analiza o serie de variabile de amenințare, altfel deconectate, și le poate compara între ele în raport tiprurile de răspunsuri de apărare optime. Ca parte a acestui lucru, algoritmii autorizați de AI pot analiza o serie de detalii, cum ar fi distanța armelor, condițiile atmosferice, factorii geografici.

Puterea adăugată unei arme laser include capacitatea de a reduce timpul de procesare pentru orice fel de lanț de anihilare sau ciclul senzor-shooter. „Laserul este o soluție cu o eficiență ridicată care poate distruge sau intercepta dronele programate, deoarece acest lucru nu poate fi realizat în același mod de nicio altă soluție”, explică lucrarea celor de la War Studies University.

Deși laserele pot oferi sisteme de arme cu costuri reduse, scalabile și extrem de eficiente, pot experimenta ceea ce se numește „atenuare a fasciculului” și pot slăbi în anumite condiții meteorologice.
„Un lucru cert despre lasere e că nu vor fi niciodată singura soluție, din cauza atmosferei, așa că veți avea întotdeauna un amestec de arme, rachete și lasere”, a explicat generalul Murray.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: