Evenimentul Zilei > International > Zece MILIOANE de americani au văzut anunțurile postate de RUȘI pe Facebook, în alegerile prezidențiale din SUA
Zece MILIOANE de americani au văzut anunțurile postate de RUȘI pe Facebook, în alegerile prezidențiale din SUA

Zece MILIOANE de americani au văzut anunțurile postate de RUȘI pe Facebook, în alegerile prezidențiale din SUA

Zece milioane de americani au văzut „mesajele politice de dezbinare”, transmise de ruși în timpul alegerilor prezidențiale din 2016, spune Facebook.

Facebook a  trimis 3.000 de anunțuri create de agenții operativi ruși Comisiei din Congres, care investighează influența Rusiei în alegerile din 2016. Compania spune că astfel de mesaje au fost văzute de aproximativ 10 milioane de persoane.

Acestea au fost create de o organizație rusească numită Agenția de Cercetare pe Internet, scrie Daily Mail. 

Facebook spune că reclamele au fost difuzate pe platforma companiei și au avut linkuri către agenție, și au fost văzute de 10 milioane de oameni, înainte și după alegerile din 2016. 

Într-o postare nouă a companiei, Elliot Schrage de la Facebook spune că anunțurile se concentrau pe mesaje politice și sociale, inclusiv probleme LGBT, imigrație și dreptul de a deține arme. 

În multe cazuri, anunțurile încurajau oamenii să urmărească pagini pe aceste subiecte. Facebook a anunțat, luna trecută, că acele conturi par a fi asociate cu această Agenție rusească de Cercetare pe Internet. 

Jumătate dintre anunțuri – care au fost postate între 2015-2017 – au fost văzute înainte de alegeri, iar 56% dintre ele după alegeri, ținta fiind persoane pe care agenții marketing îi considerau impresionabili, conform Washington Post. Foloseau un instrument numit Audiențe Personalizate, pentru a trimite mai mult conținut despre probleme sociale și politice celor care dau click pe reclame. 

„Fiecare click le oferă mai multe date pe care le folosesc pentru noi ținte, noi anunțuri. Influența crește în mod dramatic”, a explicat Clinton Watts, de la Institutul pentru Politică Externă pentur WP.

Unele anunțuri au fost plătite în monedă rusească. Compania a spus că a găsit 450 de conturi și circa 100.000 de dolari au fost cheltuiți pentru acele reclame. 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.