Evenimentul Zilei > International > America, noua ţintă a Primăverii Arabe
America, noua ţintă a Primăverii Arabe

America, noua ţintă a Primăverii Arabe

Din Africa până în Asia Centrală, musulmanii au protestat violent în faţa ambasadelor americane, denunţând insulta adusă religiei lor

Misiunile diplomatice ale Statelor Unite au fost luate ieri cu asalt de manifestanţi furioşi, în ţările lumii arabe, dar şi în afara sa, după difuzarea pe Internet a unui film anti-Islam. Protestele de acum două zile, soldate la Benghazi cu moartea ambasadorului american în Libia, s-au propagat rapid în ţări precum Maroc, Tunisia, Egipt, Sudan, Yemen, Iran, Irak şi Bangladesh.
„Un atac grosolan”
În capitala yemenită Sanaa, manifestanţii au reuşit să rupă cordonul poliţiei şi să intre în incinta ambasadei americane, incendiind maşinile din curte. Poliţia a tras în aer şi a folosit tunuri de apă în încercarea de a-i dispersa pe manifestanţii care strigau numele profetului Mohamed. Forţele de ordine au reuşit în final să restabilească ordinea, protestele continuând în afara ambasadei. În Irak, influentul lider religios Moqtada Sadr i-a cerut guvernului să interzică accesul oricărui cetăţean american pe teritoriul ţării şi a făcut apel la Parlament să voteze o lege care să interzică orice relaţii între Irak şi ţări unde „sunt insultaţi Profetul şi Islamul”. La Cairo, unităţi speciale ale poliţiei egiptene au intervenit în forţă pentru a-i împrăştia pe protestatari, care au manifestat pentru a treia zi, rănind zeci de persoane. Fraţia Musulmană, prima forţă politică în Egipt din care provine şi noul preşedinte Mohamed Morsi, a chemat la ample demonstraţii împotriva filmului american considerat un atac grosolan la adresa Islamului.
Ofensivă bine planificată
În Iran, inamic declarat al SUA şi Israelului, circa 500 de persoane au manifestat în faţa ambasadei Elveţiei, care reprezintă interesele americanilor în Iran. În Afganistan, preşedintele Hamid Karzai şi-a amânat un turneu regional în contextul acestor violenţe extinse. El a decis blocarea difuzării filmului pe YouTube, o măsură similară fiind cerută şi în Indonezia, cea mai populată ţară musulmană din lume. Toate ambasadele americane au fost puse sub pază întărită.
La Casa Albă, drapelul a fost coborât în bernă în memoria celor patru americani ucişi în violenţele de la Benghazi, printre care şi ambasadorul american în Libia. Atacul a fost unul bine pus la punct, şi nu efectul unei mulţimi dezlănţuite, au dezvăluit oficialii americani care anchetează acum incidentul.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: