Poliția a disperat cu gaze lacrimogene, duminică seara, în apropierea Casei Albe, manifestanții care au ignorant starea de asediu decretată în capital și marile orașe din SUA, teatre ale violențelor. Rivalii Statelor Unite din lume au profitat pentru a-l critica pe președintele american.
Așa cum se știe, violențele au izbucnit în Minneapolis (nord), după decesul lui George Floyd, un afro-american în vârstă de 46 de ani, în cursul arestării acestuia de un polițist alb.
Protestele s-au răspândit rapid și mii de persoane au manifestat în ultimele zile în mai multe orașe americane contra violențelor poliției și a „rasismului”.
Unele demonstrații au fost marcate de violențe și de jefuiri ale unor magazine, acest ultim aspect fiind uneori suspect de repede trecut cu vederea de către cei care acuză poliția americană de „rasism”.
Starea de asediu a fost impusă la Washington, Minneapolis, Los Angeles și Houston.
Duminică seara, noi confruntări i-au opus pe manifestanți și pe reprezentanții forțelor de ordine și noi jafuri au fost înregistrate la Philadelphia și New York, dar și într-un centru commercial de lux din Santa Monica, la periferia Los Angeles.
Afirmând că înțeleg mânia protestatarilor, oficialitățile locale le-au cerut manifestanților să dea dovadă de reținere, înaintea celei de-a șasea noapți de proteste, în timp ce Donald Trump, confruntat cu cele mai grave dezordini civile din perioada mandatului său, i-a acuzat pe „anarhiști”.
Aproximativ 5000 de soldați ai Gărzii Naționale au fost trimiși în 15 state și la Washington unde o mulțime s-a adunat duminică, în fața Casei Albe, scandând sloganuri, aprinzând focuri și agitând pancarte.
Potrivit cotidianului New York Times, Donald Trump a fost dus, vineri seara, în timpul unor proteste similar în fața reședinței sale oficiale, într-un buncăr subteran, ca măsură de protecție.
Manifestații s-au derulat și la Miami și la New York, protestatarii strigând „Black Lives Matter” și „I can't breathe” (ultimele cuvinte ale lui Floyd).
În St. Paul, un oraș adiacent Minneapolis, mii de oameni au cerut ca poliția implicată în moartea lui Floyd să fie trasă la răspundere.
Deocamdată, un singur polițist, Derek Chauvin, a fost arestat și inculpat pentru omucidere involuntară.
Violențele au cîștigat teren, sâmbătă seara, în mai multe orașe: New York, Philadelphia, Dallas, Las Vegas, Seattle, Des Moines, Memphis, Los Angeles, Atlanta, Miami, Portland, Chicago și Washington.
Drumurile au fost blocate, mașini și magazine incendiate iar forțele de ordine, desfășurate în număr mare, au replicat cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc.
Donald Trump a promis că va „opri violența colectivă” și a denunțat acțiunile „stângiștilor radicali”, în special mișcarea radicală „antifa” (antifascistă), pe care a anunțat că dorește să o înscrie în rândul organizațiilor teroriste.
Duminică, Trump a retransmis pe Twitter mesajul unui animator de radio conservator care a afirmat. „Acestea se vor opri doar dacă oamenii buni sunt gata să folosească forța copleșitoare împotriva celor răi”.
„Președintele Trump agravează situația”, a răspuns primarul din Atlanta, Keisha Lance Bottoms. „Ar trebui să tacă”, a adăugat ea, făcând referire la violențele din 2017 din Charlottesville dintre suprematiștii albi și manifestanții antirasism și antifascism.