Evenimentul Zilei > International > America a cucerit și Cehia. Manevra prin care Trump pune gheara peste Praga
America a cucerit și Cehia. Manevra prin care Trump pune gheara peste Praga

America a cucerit și Cehia. Manevra prin care Trump pune gheara peste Praga

Cu fiecare mutare pe care o face, Donald Trump dovedește că rămâne, și ca președinte, un afacerist de succes.

Iar firmele americane profită pe deplin. Departamentul Apărării a anunțat semnarea unui contract bănos pentru Washington. Secretarul Apărării, Mark Esper, și omologul său ceh, Lubomir Metnar, s-au întâlnit la sediul Pentagonului pentru a finaliza vânzarea/cumpărarea de elicoptere H-1!

La întâlnirea dintre cele două părți, notează defence-blog.com, americanii au lăudat efortul cehilor de înzestrare militară, arătând că relația lor este una de lungă durată, iar Washingtonul este preocupat de securitatea partenerului său din NATO.

„Suntem privilegiați să sprijinim poporul ceh și să aplaudăm Ministerul ceh al Apărării pentru selectarea elicopterelor AH-1Z și UH-1Y”, a declarat Vince Tobin, vicepreședinte executiv al diviziei militare a companiei Bell.

Cehia a cumpărat patru elicoptere militare AH-1Z și opt elicoptere militare UH-1Y, cu livrare până în 2024. Este prima afacere a colosului Bell Helicopters pentru flota mixtă H-1, care cuprinde cele două tipuri de elicoptere militare. Vorbim despre o serie de aparate de zbor echipate cu AIM-9 Sidewinder, care oferă cele mai avansate capacități de luptă aer-aer.

Și Joel Best, director de vânzări și strategii militare pe Europa al companiei Bell, a felicitat Praga pentru achiziția făcută: „Acest amestec permite Cehiei să realizeze un set diversificat de misiuni, de la asistență umanitară și ajutor în caz de dezastre până la asigurarea spațiului aerian și a războiului aer-aer. Capacitățile avansate ale programului H-1 contribuie la asigurarea siguranței și securității fiilor și fiicelor Cehiei pentru următorii ani”.

Afacerea obținută de Donald Trump se ridică la aproximativ 650 de milioane de dolari. Cehia își va înlocui flota de elicoptere militare rusești cu unele americane, interoperabile cu sistemul NATO.

„Continuăm să rămânem uniți ca aliați NATO, pentru a descuraja o Rusia tot mai agresivă. De asemenea, vom continua să colaborăm pentru a aborda amenințările și provocările reprezentate de China, în special în ceea ce privește tehnologia 5G”, a mai spus Esper, un mesaj direct pentru liderii cehi, care în mod cert au înțeles că urmează să facă și alte afaceri.