Amenzile rutiere pot fi contestate urmând mai multe proceduri, dar important este ca sancțiunile să fie plătite pentru a prinde reducerea.
Amenzile rutiere pot fi contestate în termen de 15 zile de la înmânarea sau comunicarea procesului-verbal. Chiar și în cazul în care acțiunea este suspendată, după depunerea contestației, este important ca amenda să fie achitată. Și asta pentru a prinde termenul de 15 zile. Care înseamnă o valoare mai mică a sancțiunii, conform avocatnet.ro.
Polițistul întocmește un proces-verbal de contravenție în momentul în care decide amendarea unui șofer. Regulile în ceea ce-l privește se regăsesc în Ordonanța Guvernului nr. 2/2001. Apoi, cu aproape trei ani în urmă, a intrat în vigoare un act normativ cu prevederi esențiale pentru plata amenzilor contravenționale: Legea nr. 203/2018.
Amenzile rutiere, cum pot fi contestate. Sfaturi utile pentru cei sancționați
„Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia”. Se precizează în respectiva ordonanță de urgență. Termenul avut la dispoziție pentru contestatrea în scris a procesul-verbal este de 15 zile. Din momentul în care l-am primit. Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția. Iar termenul de judecată fixat de judecător nu va depăși 30 de zile. Astfel de plângeri se judecă mai repede, conform sursei citate.
Plângerea se depune împreună cu dosarul cauzei, care conține probele pe care vrem să le prezentăm în litigiul cu pricina. Prezentarea copiei procesului-verbal este obligatorie.
Plângerea formulată suspendă executarea amenzilor de la data înregistrării la instanță. Și până la data pronunțării hotărârii judecătorești, conform prevederilor Codului rutier. Apoi, în ceea ce privește amenda. Dacă este plătită rapid, se obține acel beneficiu al reducerii sumelor. În cazul în care veți avea câștig de cauză în instanță, suma vă va fi restituită. În caz contrar, pierdeți o sumă mai mică (jumătate).
Persoanele are nu sunt de acord cu decizia judecătorului pot face și apel împotriva hotărârii. La secția de contencios administrativ a tribunalului. „Motivarea apelului nu este obligatorie. Motivele de apel pot fi susținute și oral în fața instanței. Apelul suspendă executarea hotărârii.” Ae precizează în ordonanță.