Sumele provenite din amenzile contravenționale dau bătăi de cap autorităților locale, care se plâng că nu reușesc să recupereze o bună parte din acestea.
Acesta este motivul pentru care un grup de parlamentari au inițiat o lege prin care ANAF să poate recupera acești bani. Legea are deja raport favorabil și prevede ca în situația în care nu sunt încasate în doi ani, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) să preia executarea silită a sumelor datorate de contravenienți. Și, după cum se știe, ANAF poate să pună direct poprire pe salarii sau alte venituri, inclusiv pe banii din bănci sau de pe Revolut.
În acest fel se modifică Ordonanța nr 2/2001, privind regimul juridic al contravențiilor. Așadar, potrivit modificărilor, în cazul în care amenzile contravenționale și penalitățile aferente nu au fost încasate, în termen de doi ani de la luarea în evidență, din motive ce nu pot fi imputate organului de executare silită al autorității locale, va fi sesizat Fiscul, pentru a prelua activitățile de executare silită a sumelor datorate de contravenienți. Însă, cererea către ANAF se va putea face doar după ce sunt epuizate toate formele de executare silită stabilite prin Codul de procedură fiscală. Iar de la momentul preluării executării silite, în cel mult 30 de zile, ANAF “va notifica preluarea unității/ subdiviziunii administrativ-teritoriale, care va scădea din evidența sa fiscală și contabilă sumele neachitate de către persoana contravenientă”.
Amenzile vor ajunge la bugetul de stat
Doar că aceste sume provenite din amenzi, dar și din penalități vor ajunge prin excepție de la regulile generale, în bugetul de stat. În acest moment, legea prevede că ”sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor fizice în conformitate cu legislația în vigoare se fac venit integral la bugetele locale ale unității administrative teritoriale unde contravenientul își are domiciliul”.
Dacă este vorba despre amenzile pentru care executarea silită e preluată de ANAF, tot ca excepție de la regulă, autoritățile administrației publice nu vor mai fi responsabile pentru colectarea lor. Măsura e programată să se aplice din 1 ianuarie 2024. Propunerea a fost făcută după ce s-a constatat că sumele nerecuperate din amenzile contravenționale sunt foarte mari, iar Fiscul, în comparație cu autoritățile locale, are “pârghii suplimentare de identificare a debitorilor și de executare a amenzilor”.