Amenzi usturătoare pentru cei care locuiesc la bloc. Obligațiile propietarilor de apartamente

Amenzi usturătoare pentru cei care locuiesc la bloc. Obligațiile propietarilor de apartamente Sursa: Arhiva EVZ

Amenzi între 5.000 și 10.000 de lei pot fi date proprietarilor care fac modificări în locuințe fără autorizații și aprobări. Legea asociațiilor de proprietari conține o serie de reglementări pentru cei care locuiesc la bloc, dar și sancțiuni care îi vizează pe cei ce le încalcă.

Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor prevede o serie de amenzi pentru cei care nu respectă regulile de conviețuire la bloc.

Sancțiunile pot fi date de polițiștii locali, dar și de reprezentanții primăriilor sau de inspectorii de stat în construcții, în funcție de specific.

Deși proprietatea este sfântă, iar nimeni nu are dreptul să o încalce fără a fi pedepsit de lege, în cazul celor care locuiesc într-un apartament de bloc lucrurile sunt diferite. Proprietarii de apartamente riscă să fie amendați dacă nu permit accesul în locuință pentru președintele asociației ori pentru un membru al comitetului executiv sau pentru administrator.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reprezentanții asociației au dreptul să intre într-o locuință pentru a constata și, eventual pentru a remedia defecțiunile la proprietatea comună. Cei care se opun riscă o sancțiune cuprinsă între 500 și 3.000 de lei.

Amenzi pentru cei care schimbă destinația spațiului de locuit

Legea prevede amenzi pentru cei care nu transmit către asociația de proprietari și administrația fiscală informațiile despre modificarea suprafeței utile a locuinței. În acest caz, amenda este cuprinsă între 200 și 1.000 de lei.

Sunt sancționați, conform legii, cu amenzi între 500 și 3.000 de lei, cei care pun în pericol integritatea structurii clădirii sau a altor apartamente ori buna funcționare a instalațiilor comune.

Amenzi între 5.000 și 10.000 de lei sunt acordate proprietarilor care schimbă destinația locuinței sau a spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință fără să dețină autorizațiile și aprobările legale. Aceeași sancțiune este prevăzută pentru modificarea aspectului proprietății comune de către proprietari, precum și a elementelor constructive fără respectarea Legii asociațiilor.

De menționat că legea locuinței prevede că amenzile se înjumătățesc în cazul celor care le achită în termen de 15 zile.

Legea prevede obligații pentru dezvoltatori

Legea asociațiilor de proprietari impune o serie de obligații pentru dezvoltatorii imobiliari care construiesc blocuri de locuințe.

În primul rând, aceștia vor trebui să-i informeze, la momentul vânzării, pe cumpărători cu privire la necesitatea constituirii asociațiilor de proprietari.

Celor care cumpără locuințe în ansamblurile rezidențiale trebuie să li se asigure furnizarea serviciilor de utilități publice. De asemenea, dezvoltatorul este obligat să le pună la dispoziție locatarilor cartea tehnică a construcției.