Amenzi uriașe pentru românii care stau la curte. Obiceiul ce poate costa până la 20.000 de lei

Frunze uscate. Sursa foto: Pixabay

Amenzi uriașe pentru românii care stau la curte. Aceștia ar putea să plătească scump în cazul în care nu respectă legea în vigoare cu privire la curăţenie.

Amenzi uriașe pentru românii care stau la curte. Aceștia sunt buni de plată în cazul în care nu respectă legea în vigoare. Mai exact, este vorba despre arderea frunzelor și crengilor din gospodăria fiecăruia.

Potrivit legii, arderea frunzelor uscate în propria curte este interzisă. Iar cei care se abat de la această prevedere riscă amenzi de până la 20.000 de lei. Nu doar frunzele sunt interzise a fi puse pe foc, ci și vreascurile sau alte resturi vegetale.

Amenzi uriașe pentru cei care locuiesc la curte

Garda de Mediu amintește  că arderea frunzelor este interzisă, precum și cea a vreascurilor ori altor resturi vegetale. Este ştiut faptul că cei mai mulți dintre românii care stau la casă fac curățenie în grădini strângând frunzele și crengile. Dar trebuie să știe că este complet interzis că dea foc acestora.

Sursa foto: Pixabay

Amenda minimă este de 400 lei. Dacă ne raportăm la cea maximă, atunci aceasta ajunge la 800 de lei, pentru persoane fizice. Se schimbă foaia în cazul persoanelor juridice. Deja discutăm despre o sancțiune contravențională cuprinsă între 10.000 şi 20.000 de lei.

Este vorba de legea compostului

Sancțiunile se aplică și pentru focul aprins pe domeniul privat, și pentru cele de pe domeniul public. Garda de Mediu este cea care constată contravențiile și aplică amenzile.

Sursa foto: Pixabay

Se impune, astfel, obligativitatea de a face selectarea deșeurilor nepericuloase compostabile, prin reciclarea/valorificarea acestora folosind opțiunea de compostare/digestie anaerobă, în vederea protejării sănătății umane și a mediului înconjurător”, arată Garda de Mediu.

Românii care stau la curte au obligația de a colecta selectiv frunzele și resturile vegetale

Conform art. 1, alin.3 din Legea Compostului, autoritățile administrației publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociațiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deșeurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată din ușă în ușă a biodeșeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei „plătește pentru cât arunci” și să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural.