Persoanele care au venituri mici vor primi, odată la două luni, vouchere pentru alimente și mese calde în valoarea de 250 de lei. Dacă le folosesc în alte scopuri sau încearcă să le vândă riscă amenzi care pot ajunge și la 10.000 de lei.
Actul normativ prevede că persoanele vulnerabile vor primi câte 250 lei, o dată la două luni, ca măsură de sprijin guvernamental. Se vor acorda tichete sociale pe suport electronic din care vor putea fi achiziționate alimente și mese calde. Aceasta vor fi trimise de autorități prin poștă.
Cine sunt beneficiarii
Vor beneficia de voucherele sociale pensionarii ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei. O altă categorie de persoane vulnerabile sunt cele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.
Vor primi tichete familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri nete lunare pe membru sunt mai mici sau egale cu 600 lei. De asemenea, vor primi astfel de ajutoare familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei, dar și cele care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001. Voucherele sociale vor fi alocate și pentru persoanele fără adăpost.
Există și persoane care îndeplinesc condițiile de mai sus și care ar putea să nu primească tichete. Ordonanța Guvernului stabilește că toți cei care beneficiază de vouchere trebuie să aibă domiciliul în România.
Amenzi uriașe
Ordonanța Guvernului prevede însă și amenzi uriașe, mult mai mari decât ajutorul de stat pentru cei folosesc voucherele în alte scopuri sau încearcă să scoată bani din vânzarea lor, cel mai probabil la un preț mai mic.
Astfel, utilizarea, de către beneficiari, a tichetelor sociale în alt scop decât cel prevăzut de OUG 63/2022 (cumpărarea de alimente de bază și asigurarea de mese calde) va putea fi sancționată cu amenzi cuprinse între 3.825 și 5.100 de lei.
Solicitarea, de către beneficiari, de numerar în schimbul tichetelor sociale pentru produse alimentare și mese calde sau pentru fracțiuni din acestea va fi sancționată cu amenzi între 7.650 și 10.200 de lei.
Nici firmele nu scapă de sancțiuni. Pentru furnizarea de numerar în schimbul tichetelor sociale sau pentru fracțiuni din acestea, amenzile sunt cuprinse tot între 7.650 și 10.200 de lei, ca în cazul beneficiarilor.
Tot magazinele sau cantinele riscă amenzi cuprinse între 10.200 și 17.850 de lei pentru acceptarea tichetelor de la alte persoane decât destinatarul final.
În schimb, unitățile emitente ale tichetelor pot primi amenzi cuprinse între 25.500 și 35.700 de lei pentru nealimentarea cardurilor, o dată la două luni, cu suma de 250 de lei și pentru neînscrierea pe suportul electronic a datelor de identificare a beneficiarului, a perioadei de valabilitate și a interdicției de a fi utilizate pentru alte scopuri decât cel pentru care au fost emise, scrie avocatnet.ro.