Covrigi cu susan pe deasupra şi viermi vii înăuntru, pufuleţi râncezi, un cui de aproximativ trei centimetri ascuns într-o franzelă vândută la Galaţi şi o pâine infectată cu o bacterie, în Vrancea.
Sunt doar patru dintre neregulile descoperite de inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), în urma unor controale efectuate în a doua jumătate a lunii iulie. Peste 90% dintre agenţii economici verificaţi în toată ţara au fost amendaţi pentru că nu au respectat normele de comercializare a alimentelor. Din cei 1.220 de operatori economici verificaţi, 1.116 au primit amenzi, iar din aproximativ 111 tone de alimente verificate, 54 de tone nu respectau prevederile legale în vigoare. De asemenea, s-a constatat faptul că o serie de operatori economici comercializau produse vechi, precum bere expirată de 206 zile sau pastă de mici care nu mai era recomandată pentru consum de 16 zile. În plus, inspectorii au descoperit lactate şi mezeluri depozitate în spaţii frigorifice fără termometre şi fără respectarea condiţiilor igienico-sanitare. Autorităţile au făcut controale inopinate şi în restaurante, unde au constatat că unele liste de meniu nu menţionau cantitatea netă pentru o porţie de mâncare.