500 de lei amendă dacă rupi o floare. Ce alte sancțiuni pot primi bucureștenii

500 de lei amendă dacă rupi o floare. Ce alte sancțiuni pot primi bucureștenii

Cetățenii care se încumetă să taie copaci, chiar dacă prezintă un pericol, sunt pasibil de amenzi foarte mari. În acest sens, Consiliul General al Municipiului București a pregătit un nou set de reguli cu privire la protejarea spațiilor verzi.

Consiliul General al Municipiului București votează astăzi, 28 iulie, un nou set de reguli cu privire la protejarea spațiilor verzi din Capitală. Mai trebuie menţionat că amenzile cresc până la 5.000 de lei în cazul arborilor defrișați sau toaletați fără avize. De altfel, sunt majorate sancțiunile și pentru aruncarea gunoaielor „pe spații verzi, alei, fântâni, lacuri, bazine”.

Amenzi mari pentru cei care taie arbori sau toaletează fără avize

Aşadar, „luând în considerare deficitul de spații verzi din municipiul București, precum și numeroasele sesizări privind încălcări sistematice ale legislației de mediu, intervenții distructive asupra arborilor/arbuștilor, respectiv lucrări de intervenție în coronamente/toaletări și defrișări neavizate, uscarea arborilor în mod deliberat prin diverse acțiuni fizice și chimice, și diminuări ale spațiilor verzi prin diverse lucrări de construcții”, municipalitatea propune majorarea sancțiunilor de 100 de ori doar în cazul arborilor.

Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 4. 000 la 5. 000 lei, pentru persoanele fizice și de la 4.500 la 5.000 lei, pentru persoane juridice, următoarele fapte:

Ne puteți urmări și pe Google News

1. Decojirea rădăcinilor/trunchiurilor/ramurilor arborilor, baterea de corpuri străine pe rădăcini/trunchiuri/ramuri (inclusiv fixarea de indicatoare și reclame, găurirea arborilor), legarea de sfori sau sârme neautorizate (care pot strangula rădăcinile/trunchiurile/ramurile) turnarea de substanțe toxice, saline sau inflamabile pe tulpinile arborilor, intervenția de orice fel pe rădăcini/trunchiuri/ramuri arborilor, arbuștilor, trandafirilor, lianelor, gardurilor vii;

2. Defrișarea oricărui arbore sau arbust, fără avizele menționate la Art. 6 (1);

3. Tăierea de ramuri de arbori si arbuști (intervenții în coronamente/toaletări) fără avizele menționate la Art. 6(1);

4. Transplantarea arborilor și arbuștilor fără avizele menționate la Art. 6 (1);

5. Nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor pe spațiile verzi;

6. Distrugerea totală sau parțială a mobilierului urban, a vaselor decorative, statuilor, monumentelor, clădirilor, chioșcurilor, împrejmuirilor și fântânilor arteziene;

7. Deteriorarea aleilor, cailor de acces, bordurilor, stâlpilor de iluminat, gurilor de incendiu, rețelelor electrice și de irigat, gurilor de scurgere și a capacelor căminelor rețelelor de utilități din spațiile verzi;

8. Prinderea faunei specifice ecosistemului parcurilor si grădinilor;

9. Aruncarea de ambalaje, hârtii, sticle, resturi menajere, țigări, cadavre de animale și orice alte deșeuri pe spațiile verzi, alei, fântâni, lacuri, bazine.

Amenzile vor fi date de Poliția Locală și cele de sector

Mare atenție, aceeași sancțiune este prevăzută și pentru spațiul verde propriu-zis, însă în acest caz valoarea este calculată la metrul pătrat.

„Pentru diminuarea fiecărui metru pătrat de spațiu verde prin acoperirea spațiului verde cu orice material care nu mai permite existența vegetației. În cazul în care se constata o data cu diminuarea spațiului verde și afectarea vegetației dendro-floricole (arbori, arbuști, liane flori, gazon, etc. ) existente pe acesta, se va încadra și sancționa distinct conform constatărilor faptelor prevăzute în articolele anterioare”, se arată în proiectul de hotărâre.

Mai mult, constituie contravenție si se sancționează cu amenda de la 200 la 500 lei, pentru persoanele fizice si de la 1. 000 la 4.000 lei, pentru persoane juridice, ruperea și deteriorarea florilor din perimetrul spațiilor verzi și recoltarea de fructe, muguri, cetină, plante medicinale.

Vor fi amenzi de până la 5.000 de lei și pentru autoritățile care nu instalează panourilor de informare în parcurile și grădinilor publice sau nu amenajează piste de bicicliști, acolo unde suprafața și infrastructura permite. Amenzile vor putea fi date de Poliția Locală a Municipiului București și Poliția de Sector.