De asemenea, amenzile pentru încălcarea normelor de afişare a preţului s-au majorat la 500 lei – 2.500 lei, de la 50 – 100 lei.
„Au fost majorate sancţiunile ca urmare a deselor controale referitoare la modul în care erau etichetate şi modul în care erau prezentate informaţiile de pe eticheta produselor alimentare, precum şi modul în care erau etichetate şi prezentate informaţiile de pe etichetele produselor textile. Pentru etichetare am solicitat dublarea sancţiunilor. Acum, acestea sunt între 1.000 lei şi 10.000 de lei. Înainte erau de la 500 lei la 5.000 lei”, a precizat Cerbulescu.
Amenzi în regim de urgenţă
Legislația privind combaterea practicilor incorecte ale operatorilor comerciali a fost aliniată legislației europene. Astfel, autoritățile administrative pot aplica sancțiuni de urgență și pot cere încetarea practicilor ilegale în maximum 20 de zile.
„Consumatorul se putea adresa ANPC sau instanţei de judecată, iar acum se poate adresa unei asociaţii de profil, care vine între agentul economic şi consumator pentru a soluţiona pe cale amiabilă conflictul. Dacă nu, se adresează autorităţilor, care pot da sancţiuni şi pot dispune sistarea practicilor ilicite în maximum 20 de zile. În cazul în care nu respectă deciziile autorităţilor, ANPC poate suspenda activitatea, prin ordinul preşedintelui autorităţii”, a adăugat Cerbulescu.