Aproximativ 15% din timișoreni suferă de alergii cauzate de ambrozie. Ambrosia artemisiifolia este o buruiană anuală, monoică, originară din America de Nord. Polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze (rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, leziuni urticariene de contact) la sfârșitul verii și la începutul toamnei, fiind unul dintre factorii agravanți ai astmului bronșic.

Polițiștii locali i-au amendat pe cei care dețin terenuri și nu le întrețin, pe lângă sancțiuni fiind aplicate și somații cu termene imediate de cosire a buruienilor. Anul acesta, polițiștii locali au aplicat în total un număr de 122 sancțiuni contravenționale, în valoare de 133.000 lei, urmând ca în aceste zile să se ia măsurile legale în cazul altor 30 de proprietari care deși au fost somați, nu și-au costit ”plantațiile” de ambrozie.

Potrivit autorităților locale, persoanele fizice și juridice sunt obligate să asigure salubrizarea, cosirea buruienilor, a vegetației ierboase, să colecteze și să transporte deșeurile rezultate de pe terenurile virane pe care le dețin sub orice formă legală. De asemenea, timișorenii au obligația să asigure împrejmuirea terenurilor și curățarea buruienilor, a vegetației ierboase și lemnoase în jurul imobilelor pe care le dețin sub orice formă. Nerespectarea acestor prevederi se sancționează cu amenzi între 1500 și 2500 lei.