Ameninţarea veterinarilor

Medicii veterinari concesionari nu şi-au mai primit banii din februarie, iar bugetul Autorităţii Sanitar-Veterinare nu poate acoperi drepturile acestora.

Medicii veterinari ar putea da în judecată statul pentru a-şi recupera contravaloarea serviciilor veterinare şi a celor de identificare prestate în baza unor contracte semnate pe o perioadă de 15 ani. Suma totală datorată de stat se ridică la 75 de milioane de lei (20,78 milioane de euro). Majoritatea celor 4.000 de medici veterinari concesionari nu şi-au primit de mai bine de cinci luni banii pe care statul îi datorează pentru serviciile din cadrul Programului naţional strategic de prevenire şi control al bolilor la animale.

Acţiunile din acest program sunt realizate de medicii veterinari de liberă practică, în baza unor contracte de concesiune. Decontul pentru realizarea acestor acţiuni trebuie făcut, conform contractului, în termen de 60 de zile de la efectuarea acţiunilor. Pericolele pentru sănătatea populaţiei în cazul întreruperii vaccinărilor şi a altor operaţiuni din acest program sunt uriaşe. Fără bani în vistierie „Plăţile s-au făcut până la nivelul lunii aprilie în 38 de judeţe, iar în celelalte nu s-au mai dat bani decât până la nivelul lunii februarie. Am încercat să obţinem de la Autoritatea Naţională Sanitar- Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) o promisiune fermă, o eşalonare la plată, dar am fost amânaţi mereu. Justificarea lor: nu sunt bani în buget“, a declarat, ieri, medicul Liviu Harbuz, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din România. Datoriile pe care le are statul către medici variază, în fiecare caz, între câteva mii şi câteva sute de mii de lei. Veterinarii care au eliberat acte pentru serviciile prestate sunt, pe de altă parte, obligaţi să plătească TVA sau impozite.

La această dată, în bugetul ANSVSA mai sunt doar 10 milioane de lei pentru plata medicilor, mai susţin reprezentanţii colegiului. În cazul în care nu se vor găsi bani pentru plata medicilor, ar putea exista demisii în bloc, lucru care ar destabiliza sistemul sanitar-veterinar.

AMENINŢĂRI

Programe de vaccinări compromise Lipsa banilor pentru plata medicilor nu este singura problemă. Preşedintele CMV a recunoscut că există şi medici veterinari implicaţi în acest program naţional care nu şi-au făcut treaba corespunzător. „Programul de vaccinare antirabică pe cale orală la vulpi este compromis în urma deficienţelor administrative, traduse prin incapacitatea autorităţii de a organiza procedurile de achiziţie a produselor biologice şi a serviciilor de distribuire a momelilor vaccinale în teritoriu“, a mai spus Liviu Harbuz. El a adăugat că, în prezent, în România există „aproape“ 400 de focare de rabie.