Potrivit acestor imagini din satelit, experții de la Institutul americano-coreean din Washington au ajuns la concluzia că Coreea de Nord și-a reluat activitățile nucleare, iar amenințarea a devenit realitate. Toată lumea se gândește la faptul că Kim Jong-Un este la un pas distanța de a finaliza bomba atomică.

Imaginile datate 17 şi 25 februarie arată vapori de aburi la un reactor de cinci megawaţi care 'sunt în general un indicator util pentru operaţiunile desfăşurate la reactor', au scris experţi pe un blog al institutului postat pe site-ul 38 North.

Deşi reactorul are numai o capacitate mică de producţie, el este folosit pentru a fabrica plutoniu pentru programul nuclear nord-coreean.

O tabără militară de corturi a fost de asemenea instalată în apropiere, după 17 februarie, şi s-a constatat o creştere a personalului la complex în ultimele luni.

În timpul operaţiunilor normale, ar fi aşteptată o deversare a apei de răcire în apropierea râului, se menţionează în postarea de pe bog, dar acest fapt nu a fost observat în cea mai recentă activitate la reactor.

Aceasta ar putea însemna că nord-coreenii au prelungit conducta de descărcare într-un râu din apropiere, a menţionat sursa citată. Conducta pentru apa de răcire a reactorului ar fi fost, de asemenea, extinsă spre râu. Ambele modificări ar face mai dificile viitoarele eforturi de monitorizare.

preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a afirmat marţi că armata ar trebui să-şi concentreze „toată puterea” pentru a spori capacităţile de apărare în vederea contracarării programelor de rachetă şi nuclear ale Coreei de Nord, chiar şi în timp ce se angajează în dialog cu Phenianul.

„Trebuie să discutăm cu Nordul pentru denuclearizarea Peninsulei Coreea, dar în acelaşi timp ar trebui să ne concentrăm toate eforturile pentru a crea rapid şi eficient apărarea împotriva programelor nuclear şi de rachete ale Coreei de Nord”, a spus Moon în cadrul unui discurs, conform Agerpres.

Te-ar putea interesa și: