O nouă amenințare la adresa PSD și PNL ia naștere. Demos, partidul care dorește disparția „giganților” politicii românești.

O nouă amenințare la adresa PSD și PNL ia naștere. Demos, partidul care dorește disparția „giganților” politicii românești.

Partidul Democrației și Solidarității – Demos a organizat pe 31 ianuarie o conferință de presă în care și-a anunțat participarea la alegerile pentru Parlamentul European. Înființat în toamna anului 2018, în urma unui proces care a durat numai puțin de doi ani, Demos se recomandă a fi un partid autentic de stînga care dorește reformarea clasei politice actuale. Secretarul general al Demos, Claudiu Crăciun, a afirmat că forțele vechi de pe scena politică, precum PSD și PNL, trebuie să dispară, fiind principalele responsabile de situația dezastruasă din țară.

În cadrul conferinței de presă, candidata pentru alegerile europarlamentare, Andreea Iorga-Curpăn a afirmat că toate lipsurile orașelor subdezvoltate sunt cauzate de lipsa de viziune politică a politicienilor, care au ales să-și angajeze consultanți ce nu nicio legătură cu zonele defavorizate. O altă candidată pentru Parlamentul European, Andreea Petruț, susține că se consideră printre acei cetățeni români care nu se simt reprezentați de actuala clasa politică formată dintr-o Opoziție „care uită de sărăcie” și o putere care „își apără corupția”.

Conferința de presă a fost închisă de Claudiu Crăciun care s-a arătat dezamăgit de rezultatele actualei democrații și de felul în care s-a făcut politică în ultimii 30 de ani. „Este o critică dură a acestei democrații. Am văzut distrugerile tranziției cauzate nu de tranziția în sine, ci de politicienii care au furat(...) Această societate a sacrificiului de sine trebuie să se încheie!”, a declarat Claudiu Crăciun, liderul Demos.

Candidații la alegerile europarlamentare din partea Partidului Democrației și Solidarității – Demos au răspuns reporterului EVZ la câteva întrebări, la finalul conferinței de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reporter EVZ:  Vă identificați ca fiind un partid autentic de stânga. Ați fi dispuși să aplicați și măsuri de drepta sau singurele soluții sunt cele de stânga?

Andreea Iorga-Curpăn: Nu credem în măsuri economice de dreapta. Tranziția are la bază niște principii economice de dreapta cum ar fi privatizările. Acceptarea marilor companii (la nivel internațional, chiar) care exportă profitul din România este inadmisibilă. Credem în măsuri de stânga, într-un stat puternic.

Reporter EVZ: Care ar fi viitorii parteneri politici ai Demos? Veți merge în aceeași direcție ca la referendumul pentru definirea familiei tradiționale, alături de USR și PLUS? Luați în calcul colaborări cu PSD sau PNL?

Claudiu Crăciun: Forțele vechi ale partidelor de tranziție precum PSD și PNL ar trebui să dispară. În afară de integrarea României în Uniunea Europeană, care a fost un proiect național, aceste partide au făcut numai rău României. USR și PLUS ar trebui să își asume că sunt partide de dreapta. Demos este un partid de stânga, nu există o alianță din cauza acestui fapt, ci doar deschidere la discuție.

Reporter EVZ: Orice partid politic nou trebuie să atragă electorat din votanții partidelor deja existente, pe langă posibilitatea de susținere din partea persoanelor care nu au votat sau care nu votează de regulă. Ca oameni de stânga sunteți incompatibili cu o parte a votanților USR, PLUS și chiar PNL. Ca progresiști sunteți împotriva unei bucăți din electoratul PSD-ALDE. Cum rezolvați acestă problemă?

Andreea Petruț: Sarcina nu este ușoară, ideile de stânga nu au fost prezente în România. Nouă ne revine sarcina de a crea un vocabular politic și de a atrage lumea către Demos. Avem în înscrierile noastre persoane care s-ar încadra în electoratul PSD.

Reporter EVZ: Sondajele de opinie nu vă creditează cu șanse reale de a intra în Parlamentul European. Aveți alte informații care să vă facă să fiți optimiști?

Claudiu Crăciun: Există o inerție a caselor de sondaje. Ne bazăm pe sute de voluntari și persoane care sunt alături de noi. Suntem la început, ne construim rețeaua, însă, avem suficiente resurse ca să fim optimiști.

Reporter EVZ: Sunt suficienți 1000 de membri pentru a strânge 250.000 de semnături?

Andreea Petruț: Actuala legislație face grea misiunea partidelor noi de a strânge semnături. Așa cum v-a răspuns Claudiu mai devreme, ne păstrăm optimismul și facem tot ce putem pentru a ne atinge obiectivele.