De modificarea din 2006 a Legii sportului au profitat cel mai mult cluburile bogate din fotbalul romanesc.
Patronul Rapidului, George Copos, a economisit anual aproape 50.000 de euro pentru fiecare jucator prin modificarea Legii sportului, rectificare ce a permis cluburilor sa incheie doar contracte de prestari servicii cu fotbalistii. In numarul de ieri al cotidianului nostru am publicat dezvaluirile lui Dumitru Costin, presedintele AFAN (Asociatia Fotbalistilor Amatori si Nonamatori): conform acestuia, George Copos ar fi promovat prin interpusi, pe vremea cand era vicepremier, un amendament la Legea sportului care l-a favorizat direct.
Concret, proiectul de ordonanta de urgenta a anulat obligativitatea cluburilor de a le intocmi jucatorilor contracte de munca individuale (acestia beneficiau de toate drepturile legale ale salariatilor), permitand in loc intocmirea unor contracte de prestari ser-vicii. In urma acestei initiative, Rapid a iesit favorizata prin scaderea contri-butiei la stat de la 40a la doar 16a, in paguba iesind fotbalistii (care nu mai erau protejati de lege) si bugetul de stat.
Copos: economie de 1,2 milioane
Potrivit datelor transmise EVZ de AFAN, jucatorii legitimati la primele cinci echipe din Liga I au, in medie, un venit de aproximativ 200.000 de euro anual numai din salariu (contract), excluzand alte prime sau bonusuri. Un calcul simplu arata ca impozitul pentru contractul de munca (versiunea veche a legii) al unui jucator care castiga 200.000 de euro pe an s-ar ridica la 80.000 de euro.
Pentru un contract de prestari servicii (folosit acum de toate cluburile) nu se depaseste un impozit de 32.000 de euro la aceeasi suma! Rezulta ca acum se obtine un impozit cu 48.000 de euro mai mic. Cum, in medie, fiecare echipa are un lot de cel putin 25 de jucatori, suma economisita pe an de George Copos trece de 1.200.000 de euro.
Daca facem acelasi calcul pentru toate celelalte patru echipe de pe primele locuri, ajungem la rezultate similare, spune juristul AFAN, Cristian Mihai, iar suma anuala economisita numai de primele cinci echipe din Liga I ajunge la 6 milioane de euro!
Practica raspandita in toate sporturile
In ce priveste echipele de pluton din Liga I, unde un jucator castiga in jur de 60.000 de euro pe an, contributiile catre buget prevazute de un contract de munca ar ajunge pana la 24.000 de euro anual. In cazul unui contract de prestari servicii, contributiile nu depasesc 10.000 de euro de jucator. Avand in vedere ca diferenta dintre cele doua variante este de 14.000 de euro. Suma economisita pe sezon de fiecare club urca la 350.000 de euro (la loturi care numara, in medie, 25 de jucatori). In total, e vorba de 4,55 milioane de euro.
Conform acestor date, echipele din Liga I platesc contributii la stat, anual, cu aproximativ 10.550.000 de euro mai putin decat ar fi normal. De notat ar fi ca, daca Liga I la fotbal a castigat cel mai mult de pe urma legii, in profit au iesit si cluburile din celelalte sporturi, care i-au putut angaja pe jucatori ca pe niste simpli prestatori de servicii.
Contractul-tip, obligatoriu din sezonul viitor
„Amendamentul Copos” nu va mai avea viata lunga. In sedinta Comitetului Executiv al Federatiei Romane de Fotbal desfasurata ieri s-a discutat si despre noul contract-tip pe care cluburile vor fi obligate sa-l semneze cu fiecare fotbalist in parte.
Iata comunicatul FRF: „Se aproba continutul contractului-tip FRF (elaborat dupa contractul-cadru rezultat in urma semnarii unui acord intre FIFA, UEFA si FIFPRO Europa) dintre jucatorii de fotbal si cluburi, urmand ca acesta sa fie completat si modificat conform necesitatilor si particu-laritatilor legislatiei din tara noastra.
In acest scop s-a format o comisie compusa din urmatoarele persoane: Constantin Anghelache (membru al Comitetului Executiv; presedintele comisiei), Vasile Filimon (trezorierul FRF), Dumitru Costin (membru fara drept de vot al Comitetului Executiv), Bogdan Popescu (sef departament juridic al FRF) si un reprezentant al Ligii Profesioniste de Fotbal”.
Dumitru Costin, presedintele AFAN, ne-a detaliat: „S-a stabilit o echipa din care vor face parte si reprezentanti din Ministerul Muncii si din Ministerul de Finante, dar si de la ANS. Impreuna vom lucra pentru elaborarea unui contract-tip pe care il vom prezenta in februarie, urmand ca in Comitetul Executiv din luna martie sa fie supus aprobarii. Cluburile vor avea tot timpul necesar sa schimbe contractele fotbalistilor pana la inceputul campionatului viitor.
Contractul-tip este o obligatie prevazuta in caietul de licentiere al cluburilor. In plus, se vor inlocui politele de asigurare actuale cu tipuri noi de polite, care sa cuprinda toate tipurile de riscuri la care sunt supusi sportivii. Legea sportului trebuie modificata”, ne-a declarat ieri, dupa sedinta Comitetului Executiv al FRF, sindicalistul Dumitru Costin.
MOTIVUL
O lege pentru patru jucatori
Dumitru Costin l-a acuzat pe George Copos ca a modificat legea sportului pentru a mari contractele unor fotbalisti fara a da bani din buzunarul propriu. Perioada cand Copos milita pentru amendament a coincis cu un scandal iscat in curtea gruparii giulestene. Patru jucatori vroiau sa plece, iar Dinu Gheorghe, presedintele „alb-visiniilor”, isi daduse demisia. In pauza competitionala a sezonului 2005-2006, Badoi, Maldarasanu, Perja si Nicolae Constantin intrasera in ultimele sase luni de contract si amenintau ca pleaca.
Spre exemplu, Badoi avea un contract de numai 32.000 de dolari si fusese contactat de Steaua. Pana la urma, toti patru si-au prelungit contractele, primind mariri de salariu. Copos a pozat atunci in investitor generos, uitand sa aminteasca de economia pe care o facuse datorita amendamentului la Legea sportului. „Cea mai mare victorie este prelungirea contractelor lui Badoi si Maldarasanu”, se lauda atunci Copos.
RASPUNS
Copos neaga „cu toata taria”
Desi, in urma cu doua zile, a refuzat sa stea de vorba cu EVZ despre modificarea Legii sportului, patronul Clubului Rapid, George Copos, ne-a transmis ieri o scrisoare prin care neaga faptul ca s-ar fi aflat in spatele modificarii legislatiei. Potrivit magnatului, initiativa de modificare a legii a fost a tuturor cluburilor de fotbal, nu numai a sa. In plus, Copos precizeaza ca semnatura sa nu apare pe niciun document si ca sportul nu se gasea in sfera sa de coordonare pe vremea cand era vicepremier.
„In lumina celor de mai sus, bazat pe documentele anexate, afirm, cu toata taria si convingerea, ca modificarea Legii sportului nu s-a facut la initiativa mea, fiind evident ca nu am fost direct implicat in elaborarea, avizarea si adoptarea acestui act normativ, cu atat mai mult cu cat, in calitate de membru al guvernului, nu aveam nicio responsabilitate in domeniul sportului”, precizeaza Copos.