Amendă pentru retailerii care vând jocuri video violente

Amendă pentru retailerii care vând jocuri video violente

Curtea Supremă americană va decide dacă va interzice comercializarea jocurilor video către minori şi dacă magazinele care încalcă această regulă trebuie amendate.

Amenda ar putea ajunge la 1.000 de dolari, pentru fiecare abatere de la lege, potrivit PC World.

Noile măsuri au la bază o lege adoptată în california, în 2005, care defineşte jocurile video violente drept lucrări cae îndeamnă utilizatorii la „crime, abuzuri, agresiuni sexuale asupra imaginii unei persoane”. Deoarece legea conţine şi câteva prevederi referitoare la lipsa de simţ artistic a celor care au creat asemenea jocuri, criticii legii spun că aceasta transformă Guvernul într-un fel de ghid al tendinţelor, un lider de opinie în materie de jocuri video, care va trebui să decidă ce jocuri sunt periculoase şi ce jocuri sunt artistice.

„Sunt de acord ca retailerii să fie amendaţi dacă vând jocuri video violente minorilor, dar nu ar trebui ca guvernul să fie cel care face aceste distincţii. Jocurile video au un sistem de autoreglementare excelent, poate cel mai bun din industria divertismentului, ca să nu mai vorbim desre controlul pe care îl exercită părinţii”, scrie PC World. Jurnaliştii salută decizia Curţii de a se pronunţa cu privire la o lege unitară, care să facă puţină ordine în hăţişul de legi care reglementează producţia şi comercializarea jocurilor video.

Închisoare pentru încălcarea legii

În 2004, guvernatorul statului Illinois, Rod Blagojevich, şi-a promovat prin suburbii intenţia de a adopta o lege care să interzică vânzarea de jocuri video cu conţinut pornografic şi violent minorilor. Cei care ar fi încălcat legea şi ar fi vândut tinerilor sub 18 ani jocuri ca Doom, Resident Evil sau Grand Theft Auto ar fi avut de plătit o amendă de 5.000 de dolari şi ar fi riscat să petreacă un timp în închisoare.

După conferinţa susţinută la Naperville, Rod Blagojevich a primit sprijinul opiniei publice, precum şi a unora dintre membrii Congresului. Numai că Asociaţia Producătorilor de Soft pentru Divertisment l-a dat în judecată pe Rod Blagojevich.

Curtea federală a blocat legea, urmând să se pronunţe în acest caz.

Ne puteți urmări și pe Google News