Editura Evenimentul si Capital

Ambasadorul ucrainean la București, Teofil Bauer: „Ucraina nu va ceda din teritoriul său”

14-04/10-ambasador-ucraina-rp-465x390
Autor: | | 13 Comentarii | 1245 Vizualizari

Într-un interviu acordat EVZ, diplomatul ucrainean avertizează că guvernul pro-european de la Kiev va răspunde militar oricărei noi agresiuni externe în estul țării.

Situația rămâne tensionată în Ucraina și în Crimeea, în această perioadă. Cum credeți că vor evolua lucrurile, după ce militarii ruși au preluat controlul asupra bazelor militare ucrainene din peninsulă?

Situația chiar este foarte dificilă în Crimeea acum. Pentru că avem de-a face cu o intervenție militară pe teritoriul suveran al Ucrainei, care încalcă toate prevederile legislației internaționale. Ucraina a rămas față-n față cu un dușman înarmat până în dinți. Am avut pe teritoriul Republicii Crimeea multe unități militare, care ar fi putut să răspundă cu foc acțiunilor agresorului. Dar atunci am fi avut o conflagrație militară în această parte a Europei, cu toate consecințele ce decurg de aici. De aceea, după părerea mea, s-a luat o hotărâre corectă în acea situație, de a nu răspunde cu foc agresiunii Rusiei. Reacția Ucrainei s-a concentrat asupra măsurilor diplomatice și am apelat la ajutorul unor state europene sau organizații internaționale. Importante sunt și sancțiunile luate împotriva Rusiei de UE și SUA. Aș vrea să vă asigur că noi niciodată nu o să recunoaștem ceea ce s-a întâmplat în martie în Crimeea. Ucraina își va susține cauza în toate instituțiile internaționale. Și în acest sens solicităm sprijinul tuturor statelor europene, democratice, care ne-ar putea sprijini în această perioadă. Dacă nu se vor lua măsurile necesare și corecte în cazul nostru, în această situație ar putea fi și alte state.

Unii oficiali și analiști politici vorbesc despre riscurile unui război între Rusia și Ucraina. Ministrul de Externe ucrainean spunea că sunt trupe la granița de Est a Ucrainei și nu se știe ce are de gând Putin în continuare. Este posibil ca Rusia să meargă mai departe și să nu se limiteze la Crimeea?

Este foarte greu să facem prognoze despre ce are de gând o persoană care a încălcat toate normele internaționale. Aș vrea, însă, să avertizez că pe teritoriul continental al Ucrainei nu vom nai vorbi despre nefolosirea forței, pentru că Ucraina nu are de gând să cedeze din teritoriul său, indiferent despre cine ar fi vorba. Dacă sancțiunile internaționale nu vor fi suficiente, Ucraina va lua alte măsuri, care vor fi necesare. Cu atât mai mult cu cât situația politico-militară din zona Ucrainei continentale diferă foarte mult față de ceea ce este în Crimeea și nu se poate vorbi despre tendințe separatiste de aceeași amploare ca în Crimeea.

Exemplul Crimeii ar putea fi adoptat și de alte regiuni din Europa. Vi se pare o ipoteză credibilă sau a fost cu totul diferită în Crimeea?

Eu nu cred că atunci când teritoriul Crimeii a fost preluat de Rusia, viața a devenit mult mai fericită pentru populația din zonă. În 1954 când s-a luat hotărârea de a alipi Crimeea la Republica Socialistă Ucraineană, în interiorul URSS, motivele au fost socio-economice. La vremea respectivă, era o situație foarte precară. Progresele s-au făcut datorită alocărilor bugetare din Ucraina. Eu nu cred că poate fi extrapolată situația din Crimeea, pentru că sunt condiții diferite față de o republică unde a apărut separatismul. În plus, în Europa nu există aceeași intervenție externă, sunt niște condiții care au fost specifice acestei situații.

Cum credeți că se va descurca în continuare Crimeea, din punct de vedere economic? Populația va trăi mai bine, după o perioadă de tranziție, sau mai prost?

Toate problemele pentru populația din Crimeea de-abia acum încep. Și asta nu este o speranță a mea sau vreun gând rău pentru locuitorii de acolo. Aceasta va fi o consecință a reacției comunității internaționale față de acest teritoriu. Investitorii străini nu vor mai veni în această zonă. Fluxul de turiști, susținut de Ucraina în primul rând,nu va fi la fel de important. Statul ucrainean va întrerupe plățile de la buget. În plus, toată infrastructura Crimeii este legată de cea a Ucrainei, inclusiv apa potabilă, curentul electric, gazele, toate veneau prin conductele din Ucraina. Nu există nicio legătură terestră între Crimeea și Federația Rusă, în afară de linia de feribot în zona Strâmtorii Kerci. S-a vorbit despre construcția unui pod pe deasupra și a unui tunel pe sub strâmtoare - variante foarte bune, dar care nu cred că se vor realiza foarte curând. Este dificil din punct de vedere tehnic și financiar. Eu cred că se va transforma într-un off-shore, va fi o „transnistrizare” a acestei zone.

Sancțiunile adoptate de UE și SUA sunt suficiente și eficiente, pentru a a opri Rusia? Vi se pare că statele europene sunt prudente când vine vorba despre adoptarea unor sancțiuni economice la adresa Rusiei?

Cred că sunt eficiente, dar nu suficiente. După părerea mea, aceste sancțiuni sunt întârziate ca timp și nu mai pot întoarce acțiunile înapoi. Statele europene sunt învățate cu anumite reguli internaționale, care trebuie respectate, dar sunt și ele într-o situație destul de gravă și nu știu cum să reacționeze pentru a ieși din situațiile de criză.

Avocatul Elenei Udrea arunca BOMBA! Ce se va intampla cu Liviu Dragnea

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI