Nu există regulamente internaţionale care să interzică altor țări să sară în ajutorul unei ţări atacate, fără motiv, de o putere străină. Inclusiv cu trupe şi toate mijloacele militare pe care le are la îndemână. Este exact ce se întâmplă acum în Ucraina, dar care ar fi pozițiile SUA și NATO în cazul unui posibil atac în Republica Moldova?
Ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Longsdon, a declarat că până la acest moment autoritățile americane nu au vreun indiciu că ar exista planuri de atac militar din partea Rusiei pe teritoriul Republicii Moldova.
Mai mult, ambasadorul a explicat că, deși Republica Moldova are mulți parteneri și prieteni în țările vecine, care ar putea interveni în cazul unui eventual atac,este imperativ necesar ca Republica Moldova să se gândească la armată, la pregătiri.
„La începutul lunii ianuarie, noi și partenerii noștri, în special SUA, am fost foarte deschiși în a furniza informațiile pe care le avem. Din păcate, a trebuit să le spunem oamenilor la ce să se aștepte în februarie. Oamenii știau, chiar dacă ne era greu să credem că Rusia plănuia acest atac teribil în Ucraina. Era clar că informațiile noastre erau corecte.
Continuăm să urmărim aceste informații și vom continua să furnizăm aceste informații. Am spus-o în mai multe rânduri și o pot spune din nou astăzi, nu avem niciun indiciu că există planuri pentru un atac militar pe teritoriul Republicii Moldova din partea Rusiei și acesta este un lucru bun”, a declarat Kent Longsdon, invitat la emisiunea PROfunzime.
„Susținem foarte mult decizia UE de a oferi Moldovei statutul de candidat”
Cu toate acestea, ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Longsdon, a declarat că, deși Moldova are mulți parteneri și prieteni în regiune, autoritățile americane realizează cât de important este pentru Republica Moldova să aibă o forță care să ne protejeze.
„Știm că și pentru voi este important să aveți o forță credibilă care să vă poată proteja. Acest lucru este foarte important. Cred că, atunci când ne uităm la legăturile voastre cu Europa, evident că susținem foarte mult decizia UE de a oferi Moldovei statutul de candidat. Dar nu avem niciun indiciu că ați putea fi atacați acum în acest moment, dar dacă veți fi atacați este foarte important ca Moldova să se gândească la pregătiri, să se gândească la armată”, a explicat Kent Longsdon.
Ambasadorul Kent Longsdon a mai precizat că SUA a sprijinit și va ajuta Republica Moldova în domeniul militar, în special în ceea ce privește instruirea sau echipamentul.
Scenariul unui posibil atac al Federației Ruse în Republica Moldova
„Am încercat să ajutăm Armata și Ministerul Apărării. Timp de mulți ani am sprijinit Republica Moldova și în domeniul militar, în special în ceea ce privește instruirea, echipamentul, vizitatorii și oamenii care merg la institut. Având în vedere acest război teribil la câțiva kilometri de Moldova, este foarte important ca țara dumneavoastră să înțeleagă ce înseamnă acest lucru. SUA, UE și alți parteneri au sporit asistența pe care dorim să o acordăm Republicii Moldova, în special în domeniul militar”, a completat Kent Longsdon.
Scenariul unui posibil atac al Federației Ruse în Republica Moldova este un subiect discutat pe larg de când Rusia a declanșat războiul în Ucraina, la 24 februarie.
La 17 octombrie, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că securitatea cetățenilor este primordială, iar dacă Rusia îndrăznește să amenințe integritatea teritorială și suveranitatea țării, statul va implementa metode suplimentare de protecție. Asta după ce, cu câteva zile înainte, trei rachete de croazieră, lansate de pe nave militare rusești aflate în Marea Neagră, au survolat teritoriul Republicii Moldova.