Evenimentul Zilei > International > Ambasadorul SUA, David Friedman, urează: Anul acesta în Ierusalim! România participă.
Ambasadorul SUA, David Friedman, urează: Anul acesta în Ierusalim! România participă.

Ambasadorul SUA, David Friedman, urează: Anul acesta în Ierusalim! România participă.

Ambasadorul SUA în Israel, David Friedman a postat pe Facebook urarea adaptată din Hagada: „Anul acesta în Ierusalim” în loc de „anul viitor în Ierusalim”

Mai este doar o zi până la marea inaugurare de luni. El descrie emoția tuturor celor implicați în mutarea ambasadei Statelor Unite la Ierusalim.

 

Friedman adaptează o urare tradițională din Hagada, text prin care fiecăre mozaic „transmite fiului său” vestea eliberării poporului evreu din robie, așa cum este descrisă în Cartea Exodului din Tora. Evreii spun în mod tradițional de Pessach(Paște) că speră să sărbătorească „anul viitor în Ierusalim".

 

Ambasadorul David Friedman spune, prin urmare: Anul acesta în Ierusalim

 

Situația în regiune este foarte tensionată înainte de mutarea, mult așteptată de luni.

 

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus că situația devine din ce în ce mai explozivă și poate detona în orice moment".

 

Reporterul israelian Alon Ben David a declarat că IDF-armata israeliană, crește prezența trupelor în jurul Fâșiei Gaza și în Cisiordania, adăugând trei brigăzi pentru evenimentele anticipate săptămâna viitoare.

 

Mass-media israeliene afirmă că Hamas speră să genereze proteste la scară mai largă înainte de mutarea ambasadei americane la Ierusalim, luni, mai scrie Jerusalem Post

 

România participă

 

România, Ungaria, Cehia şi Austria vor participa duminică seară la recepţia organizată de ministrul de Externe al Israelului la Ierusalim, unde va participa şi Ivanka Trump, scrie presa din Israel, care precizează că majoritatea diplomaţilor europeni vor boicota evenimentul.

 

Delegaţia oficială a SUA – condusă de secretarul de stat adjunct John J. Sullivan – care va fi prezentă la deschiderea ambasadei americane la Ierusalim este aşteptată duminică. Din delegaţie mai fac parte fiica preşedintelui, Ivanka Trump, şi soţul ei, Jared Kushner, secretarul Trezoreriei, Steve Mnuchin, şi 12 membri ai Congresului.

 

Seria de evenimente va începe duminică seară, cu o recepţie organizată de ministrul israelian de Externe, la care cei mai mulţi dintre ambasadorii statelor UE în Israel au refuzat să participe.

 

Luni, ceremonia va fi ţinută în Consulatul SUA din cartierul Arnona al Ierusalimului, care va deveni apoi oficial ambasada Statelor Unite.

 

Aproximativ 30 dintre cei 86 de ambasadori UE au acceptat invitaţia la recepţia de duminică, între care Ungaria, Cehia, Austria şi România, scrie haaretz.com. Restul delegaţilor europeni, cel mai probabil, nu vor participa şi nici cei ai Rusiei, Egiptului şi Mexicului.

 

Întreg cabinetul israelian va participa la recepţie.

 

Spre deosebire de gală, organizată de Israel, nicio delegaţie străină nu a fost invitată la inaugurarea ambasadei, eveniment care este responsabilitate a administraţiei SUA, ci doar înalţi oficiali ai Israelului. Preşedinta partidului Meretz, Tamar Zandberg, a spus că nu va participa.

 

La Ierusalim va avea loc, înainte de ceremonie, un Marş al Steagurilor, eveniment organizat în centrul oraşului de dreapta religioasă la care vor participa sute de tineri.

 

David Friedman, ambasadorul american în Israel, a declarat vineri că decizia SUA de a muta ambasada la Ierusalim a fost luată ca urmare a „intereselor Statelor Unite”.

 

În discuţia purtată telefonic cu reporterii, Friedman a spus că această mutare va aduce beneficii SUA şi a adăugat că „sunt oameni care sunt mulţumiţi de decizie şi oameni care nu, dar este prea devreme să măsurăm reacţiile”.

 

Suntem convinşi că această decizie creează o platformă şi o ocazie de a promova un proces de pace bazat pe realităţi, nu fantezii. Suntem siguri că va genera o mare stabilitate pe termen lung”.

 

Referitor la reacţia Palestinei, Friedman a susţinut că „palestinienii de decenii resping ideea recunoaşterii Ierusalimului drept capitală a Israelului”, iar asta nu este în niciun fel de ajutor.

 

Sub conducerea lui Trump, a mai spus el, circumstanţele se schimbă. „Oamenii trebuie să fie de acord”.

 

Consilier pe probleme de politică externă, Victoria Coates a spus că administraţia analizează raportări privind posibile revolte şi demonstraţii.

 

Stele Unite intenţionează să mute la Ierusalim şi reşedinţa ambasadorului, a mai spus Friedman, subliniind că reşedinţa sa privată nu face obiectul acestei mutări.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: