Evenimentul Zilei > International > Ambasadorul Jon Huntsman EXPLICĂ motivele RĂCIRII relațiilor dintre Rusia și SUA
Ambasadorul Jon Huntsman EXPLICĂ motivele RĂCIRII relațiilor dintre Rusia și SUA

Ambasadorul Jon Huntsman EXPLICĂ motivele RĂCIRII relațiilor dintre Rusia și SUA

Ambasadorul la Moscova, Jon Huntsman, a făcut câteva declaraţii pentru presa rusească unde explică motivele răcirii relaţiilor între Kremlin şi Casa Albă. Cum era şi de aşteptat principalul motiv a fost implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale de anul trecut. Procesul se află în plină desfăsurare, iar tot mai multe dovezi sunt scoase la iveală.

Cel mai important lucru care a afectat relaţiile diplomatice între cele două state este amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016. Scopul a fost unul singur: favorizarea lui Donald Trump prin acea campanie online cu sute de site-uri care făceau propagandă şi manipulau electoratul american în detrimentul contracandidatului lui Trump.

 „Cred că Rusia subestimează impactul pe care l-a avut asta atât asupra alegerilor în sine, cât și asupra persoanelor interesate de scrutin, care urmăreau procesul electoral. În politica americană, sistemul de alegere a șefului statului este sacru. Și pentru noi este important să credem că acest sistem se bazează pe încredere și corectitudine. Orice încercare de a submina acest sistem va fi privită drept o încălcare extrem de inadecvată și supărătoare”, a declarat  Huntsman pentru presa rusească.

Un alt factor important care a contribuit la răcirea relațiilor dintre Washington și Moscova este rolul jucat de Rusia în politica din Ucraina. În acest moment încrederea Washintgtonului în Rusia este zero, a mai declarat Jon Huntsman, iar „Ucraina e esențială pentru restabilirea relațiilor noastre cu Moscova”, a mai completat ambasadorul american la Moscova, notează Europa Liberă.