Evenimentul Zilei > Actualitate > Ambasadorul Gitenstein cere explicații Guvernului pentru stoparea exploatării gazelor de șist de către Chevron
Ambasadorul Gitenstein cere explicații Guvernului pentru stoparea exploatării gazelor de șist de către Chevron

Ambasadorul Gitenstein cere explicații Guvernului pentru stoparea exploatării gazelor de șist de către Chevron

România trebuie să afle mai întâi dacă dispune de gaze de șist, înainte de a lua măsuri în privința modului de exploatare, a declarat astăzi, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Mark Gitenstein. El a anunțat că dorește să afle motivația moratoriului instituit de Guvernul Ponta asupra gazelor de șist și cum intenționează Executivul să procedeze mai departe. Ambasadorul a amintit că cetățenii americani plătesc o cincime din cât dau românii pentru gaze naturale, ca urmare a descoperirii gazelor de șist șia subliniat că depinde numai de Guvernul Ponta ca și noi să beneficiem de aceste costuri.

Referitor la moratoriul guvernului Ponta legat de exploatarea gazelor de sist, Gitenstein a opinat că noul guvern vrea să aștepte o perioadă înainte de a decide dacă acele puțuri vor fi exploatate.
"Recomandarea mea ar fi să se afle măcar dacă exista gaze de șist în România…Este un subiect pe care îl voi discuta cu ministrul Economiei, în portofoliul căruia intră capitolul energie…Doresc să aflu motivația moratoriului și cum intenționează să procedeze mai departe. Până la urmă, este o decizie care aparține Romăniei, nu SUA”, a mai comentat Mark Gitenstein.
Dacă moratoriul se va prelungi, contractul cu Chevron nu va putea fi pus în aplicare, a subliniat ambasadorul SUA.
"Chevron are autorizație de explorare. Guvernul României și românii vor trebui să decidă dacă vor să platească de cinci ori mai mult decât americanii pentru gaze. E posibil să nu existe gaze de șist în Romania, caz în care prețul gazelor va rămâne neschimbat. Dar dacă există un mod de a exploata gazele de șist fără a afecta mediul înconjurător, cred că românii ar vrea să faca acest lucru…Dacă veți decide că exista gaze de șist și veți dori să le exploatați, va trebui să existe un plan transparent, care să îi asigure pe oameni că nu este afectat mediul înconjurator. Așa am procedat în SUA, unde a existat o comisie în cadrul Departamentului pentru Energie, așa-numita comisie a lui Deutch, care a elaborat un întreg plan privind exploatarea gazelor de șist. Cred că ar fi înțelept ca guvernul României să analizeze acel plan. Dacă acesta este motivul moratoriului, cred că ar fi o idee buna", a spus Mark Gitenstein.
"În prezent, strategia privind explorările de gaze de șist este să se afle dacă există gaze de șist în România. Nici măcar nu cunoaștem răspunsul la această întrebare. Planurile actuale presupun nu exploatarea de gaze de șist, ci forarea pentru a descoperi dacă resursele există, ceea ce nu presupune riscuri pentru mediu. Dacă aș fi un român obișnuit, aș vrea să aflu răspunsul la această întrebare, pentru că în SUA plătim o cincime din cât plătesc românii pentru gaze naturale. Este un lucru valabil pentru toți cetățenii americani, pentru că am descoperit gaze de șist. Știu că există îngrijorare privind impactul asupra mediului, așa cum există și în SUA. În Statele Unite există 11.000 de puțuri în cazul cărora exploatarea se realizează prin fracționare hidraulică, așadar este o tehnică foarte folosită. Deși există îngrijorare, avem norme de reglementare bune, procesul este transparent și am obținut mari succese fără consecințe pentru mediu, îndrăznesc eu să spun. În cazul a 90% dintre puțurile din România se folosește deja fracționarea hidraulică, așadar interzicerea utilizării ei ar presupune închiderea a 90% dintre puțurile existente. Nu cred că este o abordare foarte bună. Pe de altă parte, este normal să fiți preocupati de impactul asupra mediului. Sper că vom putea continua explorările pentru a afla dacă există gaze de șist înainte de a lua măsuri în privința modului de exploatare pentru că nu am ajuns încă în acel stadiu", a mai spus diplomatul american, într-o ediție specială a emisiunii "Plus Unu", de la TVR Info.